SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Merkez Bankası faiz kararını veriyor!

Merkez Bankası faiz kararını veriyor!

23 Eylül 2021 Perşembe - 13:23




Piyasalar Merkez Bankası'nın bugün saat 14.00'te açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Uzmanların ağırlıklı olarak beklentisi son beş toplantıda yüzde 19 seviyesinde sabit bırakılan politika faizinin bugün de değiştirilmemesi yönünde. Ancak 100 baz puanlık indirim bekleyenler de var. Faiz indirimi kararı gelirse ne olur? İşte ayrıntılar...





Piyasalar Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Politika Faizi son 5 toplantıda değiştirilmedi. Piyasada ağırlıklı beklenti faizin bugün de sabit bırakılması yönünde.

AA'nın anketinden 'sabit kalacak' çıktı

AA Finans'ın bugün açıklanacak faiz kararına yönelik piyasa beklenti anketi, 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, 18 ekonomist politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılmasını beklerken, 2 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

Ağustos ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutulmuştu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre 50 baz puan artarak yüzde 18 oldu.

Merkez Bankası Bakanı Kavcıoğlu ne demişti?

Faiz indirim düşünceleri TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmanın ardından oluştu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yaptığı konuşmada TCMB'nin odağının manşet enflasyondan çekirdek enflasyona kaydığının mesajını vermişti. Çekirdek enflasyon ağustos ayında yüzde 16,76 olarak açıklanmıştı. Temmuz ayında bu rakam yüzde 17,22 idi. Enflasyon rakamları ağustos ayında yüzde 19,25 ile TCMB'nin politika faizi olan yüzde 19'u aşmıştı.


Foreks anketinden ne sonuç çıktı?

Foreks anketine katılan 25 kurumun 22'si politika faizinde değişiklik beklemiyor. 3 kurum ise Merkez Bankası'nın politika faizinde 100 baz puan indirime giderek faizi yüzde 18 seviyesine indireceği görüşünde.

Bu ay faizlerin sabit bırakılacağı görüşünü savunan ekonomistlerden 4'ü ekimde, 9'u kasımda, 1'i ekim veya kasım ayında, 1'i aralıkta, 2'si 4.çeyrekte, 1'i ise Mart 2022'de ilk faiz değişikliği kararı alınacağı tahmininde bulundu.

Reuters'in anketinden ne sonuç çıktı?

Reuters anketine katılan 19 kurumun 18’i de eylül ayında politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor. Bir kurum politika faizinde 100 baz puan indirim bekliyor. ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde dün politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakmıştı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap