SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Maliye Bakanlığı'ndan 40 bin çalışana ek vergi mektubu

Maliye Bakanlığı'ndan 40 bin çalışana ek vergi mektubu

09 Eylül 2019 Pazartesi - 17:48




Maliye Bakanlığı, son 5 yılda, sene içinde işyeri değiştirerek birden fazla işverenden maaş alan ve beyanname vermeyen 40 bin kişiye mektup göndererek "Daha sonra ortaya çıkabilecek vergi cezasına muhatap olmamak için konu ile ilgili görüşelim" dedi.





Çalışanların belirli tutarı aşması kaydıyla ikinci ve daha fazla işverenden ücret alması halinde yıllık beyanname vermesi gerekiyor. Maliye son 5 yılda, sene içinde işyeri değiştirerek birden fazla işverenden maaş alan ve beyanname vermeyen 40 bin kişiye mektup göndererek "Daha sonra ortaya çıkabilecek vergi cezasına muhatap olmamak için konu ile ilgili görüşelim" dedi.

Çalışanların vergisini normalde işveren kesinti yoluyla ödüyor. Ancak yıl içinde işyeri değiştiren çalışanların dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü yılda birden fazla (iki, üç, dört) işverenden ücret alan çalışanların belirli tutarı aşması kaydıyla yıllık beyanname vermesi gerekiyor. Çünkü işverenler kendilerinde yıl içinde çalışmaya başlayan çalışanların gelir vergilerini vergi dilimine göre yüzde 15'ten başlayarak ödüyor. Bunu tüm işverenler aynı şekilde yapıyor. Oysa o çalışan bir kaç yerden ücret aldığı için normalde bir kaç ay sonra gelir vergisi dilimi daha üstte olmalı. Örneğin daha erken yüzde 15'lik dilimden yüzde 20'ye geçmesi gerekiyor. İşte Maliye son 5 yılda bu şekilde tespit ettiği 40 bin çalışana mektup göndererek aradaki vergi farkını istemeye başladı. 

İZAHA DAVET ETTİ

Maliye çalışanlara gönderdiği mektupta, bu yazının vergiye gönüllü uyumu sağlamak amaçlı olduğu belirtilerek mükelleflerin vergisel ödevleri ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek olumsuzlukların en kısa sürede önlenmesi amacıyla mükellef odaklı analiz çalışması yapıldığını belirtti. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Kurumu verileri esas alınarak yapılan çalışma sonucunda birden fazla işverenden ücret geliri elde edip beyanname vermesi gereken çalışanların bu beyannameyi vermediğinin görüldüğü kaydedilerek "Daha sonra ortaya çıkabilecek bir tarhiyata ve vergi ziyaı cezasına muhatap olmamak için konu ile ilgili görüşelim" dedi.

Çalışanlar işverenlerin yaptığı kesinti ile gelir vergisi dilimleri nedeniyle normalde ödenmesi gereken verginin farkını ödeyecek. Yüzde 20 oranında vergi ziyaı ve vergi aslının faizi de var.


34 BİN LİRA SINIRI VAR 

Birden fazla işverenden tevkif yoluyla vergilendirilmiş ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2018 yılı için bu tutar 34.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan ediliyor. Ancak, birden sonraki işverenden alınan tevkifata tabi ücretlerin toplamı 34.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirleniyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap