SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Küresel gıda fiyatları nisanda son bir yılda ilk kez yükseldi

Küresel gıda fiyatları nisanda son bir yılda ilk kez yükseldi

05 Mayıs 2023 Cuma - 14:05




Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dünya gıda fiyatları nisan ayında bir yıldır ilk kez yükselerek 127,2 seviyesine çıktı.





Dünya gıda fiyatları nisanda son bir yıldır ilk kez artış kaydetti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen ve yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, önceki aya göre yüzde 0,6 arttı.

Tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, endeksi martta revize 126,5 seviyesinden Nisan ayında 127,2’ye çıktı. Mart gıda fiyatları endeksi daha önce 126,9 olarak açıklanmıştı.

Bu seviyede endeks, Nisan 2022’deki seviyesinin yüzde 19,7 altında kalsa da Nisan 2021’dekinden yüzde 5,2 daha yüksek oldu.

ET, TAHIL, YAĞ VE ŞEKER FİYATLARI


FAO Şeker Fiyat Endeksi aylık yüzde 17,6 artarak Ekim 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks, yıllık bazda yüzde 23 yükseldi.

FAO Et Fiyatı Endeksi nisan ayında yüzde 1,3 artarken, yıllık bazda yüzde 6,1 geriledi.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, aylık yüzde 1,7 düştü. Tahıl fiyatları Nisan 2022  ortalama yüzde 19,8 altına indi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Nisan’da yüzde 1,3 düştü. Böylece yağ fiyatları beşinci aylık düşüşünü kaydetti.

‘KARADENİZ ANLAŞMASININ YENİLENMESİ ÖNEMLİ’


FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Ekonomiler yavaşlamalardan kurtuldukça talep artacak, bu da gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacaktır” dedi.

Pirinç fiyatlarındaki artışın son derece endişe verici olduğunu belirten Torero, “Buğday ve mısırda ise herhangi bir artışı önlemek için Karadeniz girişiminin yenilenmesi çok önemli” diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap