SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kur dalgalanması sektörü vurdu! Araba fiyatlarına dev zam kapıda

Kur dalgalanması sektörü vurdu! Araba fiyatlarına dev zam kapıda

23 Ekim 2021 Cumartesi - 09:17




Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci kaleme aldığı yazısında dolar kurundaki hareketlilik sonrası araba fiyatlarına yeni zamlar geleceğini söyledi.





Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci, Bursadabugün'de kaleme aldığı yazısında dolar kurundaki dalgalanmaların otomobil fiyatlarına etkisini ele aldı. Yeni zamların kapıda olduğunu söyleyen Emre Özpeynirci,  "Görüştüğüm sektör yetkililerine dayanarak bugün için otomobillere kısa vadede en az yüzde 5-7 civarında kur zammının geleceğini söyleyebilirim. " dedi.

"ÖTV ARTIŞINDAN DOĞAN ZAMLARI EKLEMEK LAZIM"

Geçtiğimiz Ağustos ayında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında değişiklik yapılmış ve sıfır araç fiyatlarında kısmi düşüşler yaşanmıştı. Yeni gelecek zamlar sonrası ÖTV'de de artış olacağına dikkat çeken Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci, "O yüzden kur artışlarından dolayı yapılacak zamlara bir de ÖTV artışından doğan zamları eklemek lazım. İşte o zaman yüzde 50'lik ÖTV diliminde yer alan bir otomobilin fiyatı en az yüzde 25-30 arasında artmış olacak. Üstelik bu daha başlangıç!!!" yazdı. 

İşte, Emre Özpeynirci'nin kaleme aldığı o yazı:

Otomobilde zamlar kurla sınırlı değil!


TÜRKİYE'de tartışmasız ekonominin lokomotifi olan otomotiv sektörü, tarihinin en belirsiz dönemini yaşıyor. Bir taraftan çip krizine bağlı yaşanan üretim kesintileri nedeniyle araç bulunurluğu sorunuyla mücadele eden sektör, diğer taraftan kurdaki aşırı yükselmeyle köşeye sıkışmış durumda.

HABER DEĞERİ TAŞIMIYOR

Hafta başında daha Merkez Bankası faizleri 2 puan indirmeden önce sosyal medyada şöyle bir mesaj paylaştım; "Doların 9,30'a, Euro'nun 10,80 TL'ye ulaştığı bir ortamda eğer otomobillere zam yapılmazsa haber değeri var." Bu mesajımı 'Zam geliyor' haberleri yapan bazı gazeteciler üstüne alınsa da, ben aslında sürekli 'Zam gelecek mi?" soruları soranlara dövize endeksli bir sektörde zammın kaçınılmaz olduğunu anlatmak istedim. Zaten faiz indirimi sonrası kurun bugün geldiği noktayı düşündüğünüzde hafta başındaki zam tahminlerinin de şimdiden tarih olduğunu görebilirsiniz.

Görüştüğüm sektör yetkililerine dayanarak bugün için otomobillere kısa vadede en az yüzde 5-7 civarında kur zammının geleceğini söyleyebilirim. Ama buradaki asıl sıkıntı zammın sadece kurla sınırlı olmayacağında. Çünkü matraha (aracın vergisiz fiyatı) dayalı öyle bir ÖTV sistemimiz var ki, bugün 1 TL'lik artış bile aracın anahtar tesliminde yüzde 20 zam olarak yansıyor.

BU DAHA BAŞLANGIÇ


O yüzden kur artışlarından dolayı yapılacak zamlara bir de ÖTV artışından doğan zamları eklemek lazım. İşte o zaman yüzde 50'lik ÖTV diliminde yer alan bir otomobilin fiyatı en az yüzde 25-30 arasında artmış olacak. Üstelik bu daha başlangıç!!!

Kurlardaki artışın devam etmesine bağlı daha çok zam göreceğimiz ortada. Malum çip krizine bağlı piyasada uzun süredir araç yok. Sektör yetkilileri Kasım/Aralık aylarında araç bulunurluğunda 'bir miktar' düzelme olabileceğini aktarıyordu. Ama artan kurlara bağlı yeni gelecek araçlar %50 yerine yüzde 80'lik ÖTV dilimine gireceği için bu kez talebe bağlı satışlarda ciddi düşüş olacaktır.

13 Ağustos'ta yapılan ÖTV matrah güncellemesi de şimdiden güncelliğini kaybetmiş durumda. Yani işler kontrolden çıktı. Bu yüzden matrahlar bir an önce yeniden güncellenmeli. Eğer bu gerçekleşmezse hem sektör büyük bir çöküş içine girecek hem de vatandaşların elinden yeni bir otomobil hakkı tamamen alınacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap