SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kripto para piyasası doları tahtından edecek mi?

Kripto para piyasası doları tahtından edecek mi?

18 Şubat 2020 Salı - 09:13




Dijitalleşen dünya her geçen gün hayatımıza farklı yenilikler katıyor. Kripto paralar da bunlardan biri. Çin, Avrupa, İran, Güney Kore ve Kanada'yı hareketlendiren dijital para piyasası, Amerikan Doları'nın sonunu getirir mi? Hangi ülke dijital parayı nasıl değerlendiriyor? İşte bu sorunun yanıtı...





Dijitalleşen dünya yalnızca kendi dilini, kullanım biçimini, yaşam formunu ya da kavramlarını oluşturmadı. Dijitalleşme ile birlikte yaşanan ekonomik dönüşüm, ülkelerin ticaret savaşlarını hem tetikledi hem de bu savaşlardan beslenerek kendi değerini binlerce kat artırdı.

Bunun son örneği ise Çin’de yaşanan koronavirüs salgını, İran’a uygulanan ticari yaptırımlar oldu. Asya ülkelerini önemli oranda kendisine hedef olarak belirleyen Amerika Birleşik Devleti, Barack Obama döneminde başlayan yeni nesil ‘soğuk savaş’ stratejilerini Başkan Donald Trump’ın “ABD’nin çıkarları her şeyin üstündedir.” felsefesini dış politikasının temeline taşıyarak sürdürdü. ABD’nin ‘süper güç’ olmasını sürdürebilmesi için bir dizi yeni karar alan yöneticiler, geçen zaman içerisinde kendi teknolojilerinin ülkelerine tehdit olarak dönebileceğini öngöremedi.

KRİPTO PARA NEDİR?

Piyasa değeri olan bir ürünün alım ve satımı sırasında yapılan işlemin dijital ağda şifrelenerek, şifrenin alıcıya aktarılmasıdır. Bu işlemler birbiri ardında dizilerek ‘blok’ ları oluşturur. Şifrelenen ilk blok, İngiliz bir yatırımcıya aittir ve üzerinde ‘İngiliz Hükümeti yeniden bankalarını kurtaracak’ notu yer almaktadır.

HANGİ ÜLKE DİJİTAL PARAYI NASIL DEĞERLENDİRİYOR?
 
Avrupa Birliği: Bir ‘para’ kapsamında değerlendirmiyor. Kripto paraların İsviçre bankalarında yer almaması için özen gösteriyor. Bu yönde politikalar üzerinde çalışıyor.
 
ABD: Emtia olarak görüyor ve bu şekilde vergilendiriyor. Terör örgütlerine özel bir ‘fon’ olmaması yönünde çalışmalar yürütüyor. G-20 ülkeleri ile bu politikalar üzerinde çalışmalar yürütüyor.
 
Japonya: Kripto paraları bir alışveriş aracı olarak tanımlıyor ve ülkesinin para birimlerini dijitale aktarmak üzerine alt yapı çalışmalarına devam ediyor.
 
Almanya: ‘Özel para’ kategorisinde değerlendiriyor ve bir yıldan az sürede elden çıkarılarak kazanç elde edilen kripto paraları vergilendiriyor.


KRİPTO PARA DOLARI GEÇEBİLİR Mİ?
 
Dünya ekonomik düzeninin yeniden şekillendiği günümüzde kripto paralar, siyasetten etkilenmeyen yapısı, takip edilemeyen blok zinciri ve hızlı kâr ettiren hisseleri ile dünya ülkelerinin de gözdesi. Bir milyar dolara yaklaşmasının ardından bazı ekonomistlerce ‘balon’ olarak nitelendirilen kripto paralar, 2011 yılından bu yana hayal bile edilemeyecek oranlarda artış gösterdi. 2011 yılında ilk kez yatırım yapanlar, 100 dolar yatırım karşılığında 2019 sonunda 3.5 milyon dolardan fazla paraya sahip oldular.

Uzmanların, serbest piyasa aktörlerinin, merkez bankalarının öngöremediği şekilde büyüyen dijital para piyasası, ABD’nin dış politikasının da desteğini görüyor denilebilir. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap