SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kredi kartı kullanımı arttı! Vatandaş borç batağına battı

Kredi kartı kullanımı arttı! Vatandaş borç batağına battı

27 Temmuz 2022 Çarşamba - 15:30




Kartlı Harcama Analizi yayımlandı. Kamuoyu ile paylaşılan rapor milyonlarca vatandaşın borç batağında olduğunu gözler önüne serdi.





Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa’nın üçüncüsünü gerçekleştirdiği Kartlı Harcamalar Analizi yayımlandı. 

Kartlı Harcamalar Analizi’nin üçüncüsünde 2020, 2021 yılları ve 2022’nin ilk 3 ayını kapsayan kıyaslamalar yapıldı. Kamuoyu ile paylaşılan raporda Avrupa’dan İtalya ve İsveç ile Amerika Birleşik Devletleri’nin harcama verileriyle Türkiye’nin verileri karşılaştırıldı.

Dünya genelinde pandemi aşılamalarının başladığı 2021 itibarıyla analizdeki bütün ülkelerin bir iyileşme trendine girdiği, ancak Türkiye’de kartlı harcamaların diğer ülkelere kıyasla daha yüksek oranda arttığı belirtildi..

Öne çıkan sonuçlara göre ülkemizde harcamaların, 2021’de yaz aylarından başlayarak normalleşmenin hızlanması ile daha da arttığı gözlemleniyor. 2020 senesi ile karşılaştırıldığında kartlı harcamaların 2021’de sene bazında %55 oranında arttığı görülüyor. Pandeminin başlaması ile düşüş gösteren isteğe bağlı tüketim harcamaları da Mayıs 2021 sonrasında başlayan normalleşme süreci ile artarak temel ihtiyaç harcamalarını yakalıyor.

2022 yılının ilk çeyreğinin aylık kartlı harcamalar ortalamasının bir önceki yıla kıyasla %85 oranında büyümüş olması da dikkat çekiyor.


Türkiye’de 2021 ve 2022 yıllarının ilk çeyreği kartlı harcamalar açısından kıyaslandığında, e-ticaretin %90, banka kartı harcamalarının %118 büyümesi, temassız ödemelerin de 3 katına çıkmış olması, bu alanda devam eden büyümenin altındaki yapı taşlarının değişmediğine işaret ediyor.

Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla e-ticaretteki büyüme hızının %72’den %90’a çıkmış olması ve ticari kredi kartlarıyla yapılan harcamaların da bu dönemde %94 büyümüş olması ise dikkat çekiyor.

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
1
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap