SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kredi kartı borcu için zaman aşımı süresi ne kadardır?

Kredi kartı borcu için zaman aşımı süresi ne kadardır?

17 Kasım 2019 Pazar - 16:13




Kredi veya kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde kişinin başına gelecekler konusunda halk arasında doğru olarak bilinen birçok yanlış husus vardır. Peki kredi kartı borcu için zaman aşımı süresi ne kadardır ve kredi kartı borç zaman aşımı nedir? İşte kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde merak edilen her şey haberimizde.





Kredi kartları borçları teknolojik ortam üzerinden an be an takip edildiğinden, borç durumları artık daha sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Borçlarda zamanaşımı meydana gelebilmesi için gerekli süre 10-20 yıl olarak değişiklik gösterir. Geçmişte borçlarda zamanaşımı 5 yıl olarak tespit edilmiştir ancak yeni yasalara göre zamanaşımı 20 yıla kadar uzatılmıştır.

10 Yıl Önceki Kredi Kartı Borçları

Geçmiş dönemdeki kredi kartı borcuna af çıkmaması veya borcun resmi olarak silinmemesi halinde yine ödeme talep edilir. 90 gün içerisinde borcun ödenmemesi halinde kişinin borcu yasal takibe düşmektedir. Bu bağlamda 15 ve 45 gün içerisinde borcunuz avukata devredilir. Avukat da belirlenen müddette borcu tahsil edemez ise bu noktada icra müdürlüğüne başvuruda bulunarak icra talebinde bulunur.

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı

Kredi kartlarında zaman aşımı 20 yıl olarak tespit edilmiştir. Bu durumda zaman aşımı 20 yıl kişiye ulaşılamadığı hallerde söz konusu olabilir. Kişinin sigortalı olmaması halinde, e-devlette bulunmaması, kimlik numarasının olmaması halinde borç silinir. Eğer borç sahibi gerçek kişiyse ve ödeyecek durumu yoksa 20 yıl beklenir.


Kredi Borcu Zaman Aşımına Uğrar mı?

İcraya verilmiş kredi borçlarında zaman aşımı 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak avukat bu müddette kişiyi ikinci kez icraya verirse zaman aşımı süresi yeniden sıfırlanacaktır. Yasal durumda zaman aşımı söz konusu olmasına karşın bankanın borca yönelik herhangi bir işlem yapmaması için borcu unutması veya bankanın kapanması gerekmektedir.

İcra Dosyasında Zaman Aşımı

İcra dosyaları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. 10 yılda sonuçlanmayan icra dosyası zaman aşımına uğrayacaktır. Ancak 10 yıl içindeki 2. İcra takibi süresi zaman aşımını da sıfırlayacaktır. Bu bağlamda toplam zaman aşımı genel hatlarıyla 20 yıl olur.

Ödenmeyen Borç Kime Devredilir?


Ödenmemiş kredi kartı borçları yalnızca borç sahibinden yapılır. Ancak işinin reşit olmaması, akli dengesinin yerinde olmaması halinde kişinin yaşadığı yere, eşyaya vs. haciz gelme ihtimali yüksektir.  Ancak ödenmemiş bir borcun farklı bir kimseden tahsil edilmesi söz konusu olmayacaktır.

Kredi Borcu Avukatlık Olursa Ne Olur?

Kredi borcu avukatlık olursa, borç varlık şirketlerine satılmış olduğu anlamına gelir. Varlık firmasına satılmış borçlarda arayan avukatla pazarlık yapılır ve borcu en makul tutarla kapatmak için masaya oturmak gerekmektedir.

Yapılandırılmış Borç Ödenmezse Ne Olur?

Yapılandırılmış kredi borcu ödenmezse kişi doğrudan hacze verilir. İcra takibi başlatılır ve bu durumda kişinin ikamet ettiği evde eşyalar haczedilebilir. Haciz halinde kişi kendi eşyalarını satın alabilir.


Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap