SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kömür fiyatları uçmuşken Tarım Kredi'de kriz: 200 milyon lira kazandırıyordu

Kömür fiyatları uçmuşken Tarım Kredi'de kriz: 200 milyon lira kazandırıyordu

06 Ağustos 2022 Cumartesi - 13:32




Kömür fiyatları uçmuşken Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 200 milyon lira gelir getiren kömür satışını yasakladı.





Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kooperatiflere yıllık ortalama 200 milyon lira gelir getiren kömür satışını hiçbir gerekçe göstermeden yasakladı. Özellikle doğalgaz olmayan köylerde kömür ihtiyacını vadeli bir şekilde Tarım Kredi’den karşılayan çiftçi ortaklar bu kararla birlikte kömür tüccarlarının kucağına itilirken, sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte ortaklar şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Kooperatiflerde yıllık ortalama 300 ile 400 bin ton kömür satışı yapılırken, Hüseyin Aydın’ın ‘Kömür satmak bizim işimiz mi!’ diyerek kömür satışını yasaklaması akıllara ‘Marketçilik Tarım Kredi’nin işi mi?’ sorusunu gündeme getirdi.

Tarımdan Haber adlı internet sitesinde yer alan habere göre Marketçilik Tarım Kredi Kooperatiflerinin işi olmamasına rağmen sözde vatandaşın ucuz gıda temin etmesi için zararına da olsa marketçilikten taviz verilmezken, Anadolu’nun ücra köşelerinde yaşayan çiftçi ortakların kömür ihtiyacını karşılayan ve Tarım Kredi’ye yıllık ortalama 200 milyon lira gelir getiren kömür satışından vazgeçilmesi Hüseyin Aydın’ın yaşadığı çelişkiyi gözler önüne serdi.

KARARA KOOPERATİFLER TEPKİ GÖSTERDİ

Tarım Kredi Kooperatiflerinde yıllardır satışı yapılan ve kooperatiflerin en önemli gelir kalemi olan kömür satışının biranda durdurulması tepkileri de beraberinde getirdi. Hüseyin Aydın’ın ‘kömür satmak bizim işimiz mi’ diyerek Tarım Kredi’ye yıllık ortalama 200 milyon lira gelir getiren kömür satışını kooperatiflerde durdurması dikkat çekti.

DOĞALGAZIN OLMADIĞI KÖYLERDE ÇİFTÇİLER KÖMÜR İHTİYACINI TARIM KREDİ'DEN KARŞILIYORDU


Kooperatiflerde kömür satışının yasaklanması özellikle doğalgazın olmadığı köylerde çiftçi ortakları şimdiden kara kara düşündürmeye başladı. Çiftçi ortaklar, bugüne kadar kömür ihtiyacını peşin veya vadeli bir şekilde kooperatiflerden karşılıyorlardı. Kooperatiflerin kömür satışında devreden çıkarılması, Tarım Kredi ortağı çiftçileri de tamamen piyasada kömür firmaların kucağına itmiş oldu.

Marketçilik, Tarım Kredi Kooperatiflerinin asli görevi olmamasına rağmen, zarar ettiği halde marketçilik tavizsiz bir şekilde uygulanırken, Hüseyin Aydın’ın kooperatiflerin yıllık ortalama 200 milyon lira gelir elde ettiği kömür satışını, ‘bizim işimiz mi’ diye durdurması Tarım Kredi’de yaşanan çelişkiyi de gözler önüne serdi.

KÖMÜR SATMAK İŞİMİZ DEĞİLSE GOFRET SATMAK İŞİMİZ Mİ?

Kooperatiflerde kar getiren kömür satışı haklı bir gerekçe gösterilmeden durdurulurken, diğer yandan kooperatiflerde çiftçinin gübre, yem ve zirai ilaç gibi tarımsal girdilerin yanında market reyonu gibi gofret ve çikolatadan tutun da bütün gıda ürünlerinin satılmasına isyan eden kooperatif personeli, “Kömür satmak işimiz değilse gofret, çikolata satmak mı işimiz” diyerek yaşanan duruma tepki gösteriyorlar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap