SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kamuda 'zam' maratonu başlıyor

Kamuda 'zam' maratonu başlıyor

09 Mayıs 2021 Pazar - 10:42




Bayramın bitimiyle birlikte kamu işçileri için de kritik süreç başlıyor. Bu yıl ilk kez 600 binden fazla kamu işçisi için masaya oturulurken, Türk-İş ve Hak-İş ortak hareket etme kararı aldı.





Aamu işçileri için yürütülecek toplu sözleşmeler, uzun yıllar sonra bu kez yarım milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor. Son yapılan toplu sözleşmede 180 bin civarında kamu işçisi için masaya oturulurken, bu yıl taşerondan kadroya geçen çalışanların da dahil olmasıyla Türk-İş bünyesinde 330 binden fazla, Hak-İş bünyesinde ise 300 bin civarında çalışan kapsama girecek.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; İşçileri temsil eden iki konfederasyon Türk-İş ve Hak-İş de, sürecin sorunsuz yürütülebilmesi için işbirliği kararı aldı.

ZAM TALEBİ 

Oluşan işbirliği kararının ardından her iki konfederasyondan seçilen ekipler çalışmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, çalışmalar bu hafta sona erecek. Böylece işçi konfederasyonlarının ilk 6 ay da dahil olmak üzere zam ve özlük hakları konusundaki talepleri şekillenmiş olacak. Görüşülen konularda büyük ölçüde uzlaşı sağlandığı, konfederasyon yönetimlerine de sunulduktan sonra çerçeve protokol taslağının hazır olacağı belirtiliyor.

Bu yıl hazırlanan çerçeve taslağın çok boyutlu olduğu ve sosyal haklarda da geniş bir alanı kapsadığı kaydediliyor. Taslağın 17 Mayıs haftasında Çalışma Bakanlığı’na sunulmasının ardından bakanlık değerlendirme yapacak ve gelen teklifi de dikkate alarak, kendi teklifini sunacak. Böylece toplu sözleşme görüşmeleri fiilen başlamış olacak.

ENFLASYON FARKI 

Kamu işçilerinin 2019-2020 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri, Ağustos 2019’da sonuçlanmıştı. Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk 6 ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti. Varılan anlaşmayla ise ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere 2019 yılı ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4, 2020’nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er zam ve oluşursa enflasyon farkı verilmesi öngörülmüştü.


SONRASINDA SIRA MEMURLARDA 

Ağustos ayında ise memurlarla toplu görüşme masası kurulacak. Toplam 3 milyondan fazla memur ve 2 milyona yakın memur emeklisi için, memur konfederasyonlarıyla görüşmeler başlayacak. Ağustos ayı boyunca süren görüşmeler sonucunda konfederasyonlarla Çalışma Bakanlığı arasında bir anlaşma olmazsa, hakem kurulu devreye girecek. Yasaya göre hakem kurulunun verdiği zam kesin nitelik taşıyacak.

2019 yılında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamamış ve hakem kurulu 2020 yılı için 4 artı 4, 2021 yılı içinse yüzde 3 artı 3 zam yapılması kararı almıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap