SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Kamu işçileri için zam pazarlığı...

Kamu işçileri için zam pazarlığı...

17 Haziran 2019 Pazartesi - 12:01




Kamu İşçileri Toplu Sözleşme Süreci bu hafta başlıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk ile Türk-İş Genel Başkanı Atalay, kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin zam oranının belirleneceği Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili bir araya geld





Kamudaki toplu sözleşme süreci öncesi devlet, işçi ve işveren temsilcileri ILO zirvesi için Cenevre’de bir araya geldi. Bakan Selçuk’un çözüm odaklı yaklaşımı, taraflar için yapıcı bir diyalog zemini oluşturdu. Milliyet yazarı Cem Kılıç'ın yazısına göre yüzüncü yılını kutlayan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) en üst düzey karar organı olarak tanımlanan Uluslararası Çalışma Konferansı 10 Haziran’da İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı ve 21 Haziran’a kadar sürecek. Konferansta her yıl ILO üyesi 187 ülkenin üçlü heyetleri bir araya geliyor.
Her ülke işçi  işveren ve devlet temsilcileri ile konferansa katılıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen 6 binden fazla temsilci, aynı zamanda sosyal adaletin geliştirilmesi ve insana yakışır işlerin desteklenmesi hedefi çerçevesinde ILO’nun yüzüncü yılını birlikte kutluyor.
 
“Dünya Emek Parlamentosu” olarak bilinen Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Yüzüncü Yıl Oturumu, ILO Genel Direktörü Guy Ryder’in açılış konuşmasıyla başladı. Ryder’in konuşmasında benim açımdan en ilgi çekici hususlardan biri “insana yakışır işlere erişimin insanların esenliğinin artırılmasında ve refaha ulaşmalarında hayati önem taşıdığını” vurgulamasıydı.
 



Bakan çözüm odaklı
 
Türkiye bu yıl da ILO konferansında üçlü yapısıyla temsil edildi. Devlet, işçi ve işveren temsilcileri konferansta bir arada yer aldılar. Bu yıl dikkati çeken husus Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un işçi ve işveren taraflarıyla samimi ve yapıcı bir diyalog zeminini yaratmış olmasıydı.
 
Gerek konferans esnasında gerekse ikili ve üçlü toplantılarda Selçuk’un sosyal taraflara verdiği mesajlar gördüğüm ve tanık olduğum kadarıyla oldukça olumlu ve çözüm odaklıydı. Bu pozitif sosyal diyalog anlayışıyla işçi ve işveren taraflarının önümüzdeki günlerde masaya konacak birçok konuya taraflı bakmayacaklarını, çözüm odaklı olacaklarını söylemek doğru olacaktır.



 
Olumlu etki bıraktı
 
Gözlemlediğim kadarıyla, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un izlediği objektif ve şeffaf iletişim işçi ve işveren tarafları üzerinde olumlu etki bıraktı. Bakan taraflara sorunların çözümü konusunda işbirliği teklif etti. Bence bu sene Cenevre’nin en önemli çıktısı bu oldu.
 



Önümüzdeki aylarda çalışma yaşamına dair pek çok konu gündeme gelecek. İlk olarak, Kamu İşçileri Toplu Sözleşme Sürecinin bu hafta başlayacak olması çok önemli bir ilk adım. Nitekim bu konudaki tarih belirsizliği de giderilmiş oldu. Diğer zorlu konular; kıdem tazminatı, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve benzerleri.İşte bu zorlu süreçte, çözüm için Cenevre’de yaratılan sosyal diyalog çok etkili olacak.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap