SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > JP Morgan faiz için tarih verdi! Dolar kuru için kritik açıklama

JP Morgan faiz için tarih verdi! Dolar kuru için kritik açıklama

03 Ağustos 2021 Salı - 17:40




Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından JP Morgan dolar kuru içinde oldukça önemli olan TCMB’nin faiz indirimine gideceği tarihi açıkladı.





Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon oranı piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 18,95 olarak açıklanırken JP Morgan, dolar kuru için de kritik olan enflasyon verisi sonrası faiz beklentisini ortaya koydu.

Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği PPK toplantılarında faiz kararı alınırken dikkat ettiği en önemeli unsur olan enflasyon oranları ekonomi yönetimini bir hayli zorluyor. AK Parti hükümeti siyasi geleceği için faizlerin indirilmesini talep ederken yükselen dolar kuru ve enflasyon oranları Merkez Bankası’nın elini ayağını bağladı. Son olarak açılanan Temmuz ayı TÜFE oranları beklentilerinde üzerine çıkınca 12 Ağustos’ta gerçekleştirilecek PPK toplantısı sonrası faiz indirim beklentilerini rafa kaldırdı.

Piyasada bu beklentiyi satın alırken dolar kuru enflasyon verisi öncesi 8.36 TL seviyelerindeyken karar sonrası 8.30 TL’ye kadar düştü. Para piyasalarında en çok merak edilen ise Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine ne zaman başlayacağı oldu. Bu soruya da ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan son raporunda ortaya koydu.

Temmuz ayı için açıklanan 18,95 oranındaki enflasyonun son iki yılın en yüksek seviyesi olduğu belirtilen raporda daha önceki beklenen faiz indirim tarihi revize edildi. JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci “Temmuz verisinin ardından, ilk faiz indirimi beklentimizi geri çektik. Şimdi sadece bu yılın son iki ayında 50’şer baz puan indirime gidilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cebeci yayımlanan araştırma notunun sonlarında “2022’nin sonunda faiz oranının önceki tahminimiz olan yüzde 14.5 yerine yüzde 15 olmasını bekliyoruz ancak her zamanki gibi makroekonomik ve siyasi pek çok etken önemli belirsizlikler yaratıyor” diye yazdı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap