SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İran-İsrail çatışmaları piyasaları nasıl etkiliyor?

İran-İsrail çatışmaları piyasaları nasıl etkiliyor?

14 Nisan 2024 Pazar - 10:15




İran'ın İsrail'e insansız hava aracı ve füzelerle hava saldırısı başlatması sonrası kripto varlıklar sert düşüş kaydetti. Para ve hisse senedi piyasaları ise yeni haftada Ortadoğu'daki gelişmeleri yakından izleyecek.





İran'ın İsrail'e yaptığı misilleme saldırısı piyasaları karıştırdı. Kripto varlıklar jeopolitik gerilimin artmasıyla sert gerileme kaydederken, gelişmeler yarından itibaren açık olacak hisse senedi ve para piyasalarında yakından izlenecek.

Orta Doğu'da artan gerilim kripto para piyasalarını olumsuz etkiledi.

Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, İran'ın İsrail'e insansız hava aracı ve füzelerle hava saldırısı başlatması sonrası sert düşüş kaydetti.

KRİPTO VARLIKLARDA SERT DÜŞÜŞ

Analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, Bitcoin'in fiyatı, gece saatlerinde son 24 saatte yüzde 5'ten fazla düşerek 63 bin 306 dolar seviyesine geriledi. Kripto varlık saldırıların sona ermesinin ardından 64 bin 300 dolar seviyelerine toparlandı.

Tüm zamanların en yüksek seviyesini 14 Mart'ta 73 bin 750 dolarla kaydeden Bitcoin'in fiyatındaki bir aylık düşüş yüzde 13'ü buldu.


Piyasa değeri bakımından 2'nci sırada yer alan Ethereum'un fiyatı da son 24 saatte yüzde 8,9 değer kaybederek 2 bin 937 dolar seviyesine kadar gerilese de sabah saatleri itibariyle tekrar 3 bin dolar kritik eşiğini aştı.

Solana yüzde7 değer kaybıyla 142 dolardan, Ripple yüzde 9,7 değer kaybıyla 0,49 dolardan, Dogecoin yüzde 8,5 değer kaybıyla 0,157 dolardan, Cardano ise yüzde 8,6 değer kaybıyla 0,46 dolardan işlem gördü.

Küresel kripto para piyasasının değeri ise saatte yüzde 5,5 azalarak 2,32 trilyon dolara düştü.

Fortune'da yer alan habere göre, kripto varlık fiyatlarındaki hareket; yatırımcıların daha geniş bir Orta Doğu savaşı tehdidini fiyatlamaya başladığının göstergesi olabilir.

YENİ HAFTADA PİYASALARIN ODAĞINDA OLACAK

Çatışmalar piyasaların kapalı olduğu haftasonu tarihine denk gelse de, iki ülke arasında gerilimin arttığı geçen hafta altın fiyatları rekor kırmış ve borsalar sert düşmüştü.


Orta Doğu'daki gerilim kaynaklı jeopolitik risklerden dolayı 2 bin 431,5 dolarla rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı haftayı yüzde 0,5 artışla tamamladı.

ABD ve Avrupa borsaları da satıcılı seyretti. New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,67, Dow Jones endeksi yüzde 2,37, S&P 500 endeksi yüzde 1,56 değer kaybetti. Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,35, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,72, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti.

İsrail-İran geriliminin yeni haftada da piyasaların odağında yer alacağı tahmin ediliyor.

NE OLDU?

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.


İran dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlattı.

İran bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıkladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap