SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > ‘İklim’ farkındalığı artıyor

‘İklim’ farkındalığı artıyor

04 Nisan 2023 Salı - 10:21




Toplumda iklim krizine yönelik farkındalık artarken, her on kişiden dokuzu, iklim değişikliğinin çözülmesi konusunda bireysel sorumluluk alınması gerektiğini düşünüyor.





 İklim krizi beraberinde getirdiği hava kirliliği, kuraklık, sel gibi aşırı hava olaylarıyla her geçen gün kendisini daha çok hissettiriyor. Dünyanın pek çok yerinde milyonlarca insan iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olaylarına maruz kalırken, toplumda ise iklim krizine yönelik farkındalık giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre, her 10 kişiden 9’u iklim değişikliğinin çözülmesi konusunda bireysel sorumluluk alınması gerektiğini düşünürken, toplumda iklim krizine yönelik farkındalığın ise arttığı gözlemleniyor. Bireysel sorumlulukların yanı sıra iklim kriziyle mücadele kapsamında tarım, enerji, ulaştırma gibi sektörlerde gerçekleşecek dönüşümler de büyük önem taşıyor.

Özellikle son yıllarda yaşanan sel, kuraklık gibi doğa olaylarının yanı sıra yaşanan yangınlar gibi doğal afetler de iklim krizinin olumsuz etkilerini hissettiriyor. Bu kapsamda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün de hazırladığı bir rapora göre, Türkiye’de 2022 yılında bin 30 sıra dışı hava olayı yaşandığı belirtiliyor. Sıra dışı olay trendlerinde özellikle son yirmi yılda artış eğilimi de olduğu belirtilirken, 2022 yılındaki bu olayların büyük çoğunluğunu şiddetli yağışların oluşturduğu kaydediliyor.

Gıdaya erişim…

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Yuvam Dünya Derneği’nin Türkiye’de İklim Krizi Algı Araştırması’nın 2023 yılı sonuçlarına göre ise, iklim değişikliğinin çözülmesi konusunda her 10 kişiden 9’u bireysel olarak sorumluluk alması gerektiğini düşünüyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği ile bu yıl en çok ilişki kurulan olayların hava kirliliği, artan afetler, olağan dışı mevsim olaylarının çoğalması yer alırken, toplumun büyük bir kısmı gıda ve beslenme sorunlarının yaygınlaşması, su ve taşıyıcı hayvanlar aracılığıyla bulaşan enfeksiyonların artması gibi durumları iklim kriziyle ilişkilendiriyor. Her 10 kişiden 3’ü ise iki yıl içinde gıdaya erişimde zorlanabileceğini düşünüyor. Her 10 kişiden 8’i iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu, her 10 kişiden 9’u iklim değişikliğinin gelecek nesiller için tehlike arz ettiğini, her 10 kişiden 7’si de iklim değişikliğinin kendi hayatları için tehlike arz ettiğini dile getiriyor. Toplum iklim değişikliğinden gelecek nesillerin daha fazla etkileneceğini düşünüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap