SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İkinci el otomobilde rüzgar tersine döndü!

İkinci el otomobilde rüzgar tersine döndü!

21 Aralık 2020 Pazartesi - 13:55




Fiyatların kısa zaman önce anormal bir şekilde yükseldiği 2. el otomobilde rüzgar tersine döndü.. Piyasada fiyatlar adeta çakıldı...Uzmanlar bunun nedenini ikinci el aracın geleceği ilgili önemli açıklamalar yaptı.






Kısa süre önce el yakan ikinci el otomobil fiyatları normal seviyelerine inmeye başladı. Koronavirüs salgının tekrar patlama yapması nedeniyle kısıtlamaların yeniden hayata geçirilmesi, sıfır araç üretimlerinin yeniden ivme kazanması, BDDK'nın vade kararı gibi birçok etmen bunda etkili oldu... Peki ikinci el araç piyasasında bundan sonra ne gibi gelişmeler olacak? Uzmanlar piyasadaki bu geri gidişin nedenlerini sıraladı..

Düşüş yüzde 17'lere kadar tırmandı

Koronavirüs salgını nedeniyle haftasonu sokağa çıkma yasaklarının getirilmesi, otomotivde sektörünü durma noktasına getirdi. BDDK’nın kredilerde vade sınırlamasına gitmesinin de tüketiciyi kötü etkileyeceği ifade ediliyor. Otomobil satışlarındaki düşüş fiyatları aşağı çekmeye devam ederken İkinci elde fiyat düşüşü yüzde 17’ye kadar tırmanı. Sıfır araçta ise bayiler sektör temsilcilerinin deyimi ile ‘anormal’ indirimler gerçekleştiriyor.

BDDK'nın vade kararı

Geçen hafta kredi vade sınırları ve kredi kartı taksit sınırlarında yeni düzenleme yapan  Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu kararıyla 300 bin liranın üzerinde olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade sınırı 48 aydan 36 aya düşürüldü taşıt teminatlı kredilerde vade sınırı ise 48 aydan 36 aya indirildi. BDDK tarafından yatılan bu adımın yanı sıra sokağa çıkma yasaklarının da etkisiyle otomobil satışlarında özellikle son 10 günde bir durgunluk meydana geldi.

Otomotivde en çok satış yapılan dönem aralık dönemi olmasına rağmen  BDDK taksit ve kredi oranlarıyla ilgili yaptığı değişiklik ve sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle otomobil satışlar diğer aylardan da kötü gidiyor.

Otomobil markalarının yılbaşı kampanyaları

Otomobil satışlarının azalması üzerine bir çok marka ve bayi özel kampanyalar ortaya çıkararak ellerinde kalan araçları satmak içi uğraşıyor

Otomobil fiyatları neden düştü

Otomotiv sektörünün önde gelen isimler, otomotiv pazarında yaşanan son gelişmeleri ve satışlardaki durgunluğun nedenlerini açıkladı.
Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, Yılın son ayının ilk haftalarında otomobil satışlarında yaşanan büyük durgunluktan sonra  kampanyaların satışlara pozitif yansıdığını fakat geçen senelerdeki kadar büyük bir patlama yaşanmadığını ifade etti.

İkinci el satışlarında ise durgunluğun devam ettiğini belirten Bülent Kılıçer, “Sıfır araç pazarında yaşanan stok sorunu nedeniyle ikinci el çok şişmişti. Şimdi sıfır araçlarda hem stokların olması hem de fiyatların belli bir noktaya gelip orada durağanlaşması ikinci 50’de tabii geri götürdü” dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu: “Normal şartlarda kasım ve aralık ayı otomobil satışlarının en yüksek aylar olur. Bu yıl ise satışlarda aynı ivmeyi göremiyoruz. Eylül ve ekimde tarihi rekorlar kırıldıktan sonra senenin son iki ayı sanki biraz dengeleme dönemi oldu. 
Yılsonu hedefinde bir revize ihtiyacı görmüyorum. Otomobil ve hafif ticaride 750 bin civarı toplam pazar öngörüyoruz” diye konuştu

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap