SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İbre tersine döner mi? Tavan yapan altın ve dolar için uzmanlardan çarpıcı uyarı!

İbre tersine döner mi? Tavan yapan altın ve dolar için uzmanlardan çarpıcı uyarı!

08 Ağustos 2020 Cumartesi - 13:20




Yakın zamanda alıp başını giden altın ve dolar için piyasa uzmanlarından çok çarpıcı uyarılar geldi. Altın ve dolarda ibre tersine döner mi? İşte uzmanların bu kritik soruya ilişkin yorumları ve iki yatırım aracının geleceğine yönelik dikkat çeken öngörüler...





Vatanaş, tarihi rekora doymayan altın ve Merkez Bankası'nın son hamlesine rağmen ateşi düşmeyen doların geleceğine ilişkin senaryoları merak ediyor.  Altın ve döviz fiyatlarında kısa sürede yaşanan bu ani yükselişin ardından, küçük yatırımcıların da bu alanlara yöneldiği, hatta kredi çekerek altın ve döviz alıyor. Ancak uzmanlar “İbre tersine döndüğünde yatırımcılar zarar etme ihtimallerini de göz önüne almalı. Özellikle bir yatırım aracı olarak kullanılan altının tarihine de bakılınca spekülasyona açık olduğu net görülecektir” uyarısını yapıyor. 

Son dönemlerde altın fiyatlarından ciddi yükselişler yaşanıyor. Altının ons fiyatı 2.000 dolar seviyesini aşarak rekor kırarken, gram altın fiyatları da rekor tazeleyerek 480 TL seviyelerinde işlem görüyor. Uzmanlar da yaşanan bu yükselişin ardından altın konusunda vatandaşları uyarıyor. 

ALTIN SPEKÜLASYONA AÇIK

Türkiye’de tasarruflarını yatıran ve hatta duyumlar üzerine kredi çekerek altına yatırım yapanların dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “Çünkü bir anda ellerindeki varlıklardan olma ihtimalleri var.

"Güvenli liman algısı olan altının bir yatırım aracı olarak spekülasyona açık olduğunu tarihine bakınca da görmek mümkün. Diğer yatırım araçlardan farklı olarak, altının değeri ülke ekonomilerine katkısına bağlı değil. İnsanların yaşamak için konuta, arabalarını sürmek için benzine yani petrole ihtiyacı var ve hisse senetlerinin değeri temsil edilen şirketlerin katkılarına dayanıyor” diyor.

YÜZDE 10'U FİNANSTA

Altının en büyük kullanımının lüks ürünler için olduğuna dikkat çeken uzmanlar sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yıllık altın arzının çoğu mücevher yapımında kullanılıyor.


Bu oran yüzde 78 düzeyinde. Elektronik, tıp ve dişçilik dahil olmak üzere diğer endüstriler için de yaklaşık yüzde 12’lik bir kullanım var. Geri kalan sadece yüzde 10’luk kısmı finansal işlemler için kullanılıyor.”

Diğer herhangi bir metadan daha çok, altının fiyatının esas olarak herkesin yükseleceğini düşündüğü için yükseldiğini belirten uzmanlar, “Altının daha önce 2011 ve 2015’teki en yüksek seviyelerindeki sert düşüşler de bunun kanıtı. Zirveye ulaşmasından üç yıl sonra, onsu 800 dolardan fazla düşmüş ve Aralık 2015’te ons başına 1.050 dolara kadar gerilemişti. 2017 sonunda ons başına 1.300 dolara çıktı” ifadelerini kullanıyor.

İLK KEZ DÜŞÜNMELİ

2010 yılında, dünyaca ünlü yatırımcı George Soros’un, ‘altın en büyük balondur’ değerlendirmesini hatırlatan uzmanlar, şu ifadeleri kullanıyor: “Soros, spekülatörlerin, bir yatırımın gerçek değerinin ötesinde teklif vermesiyle oluşan varlık balonuna atıfta bulunuyordu.

Altının gayrimenkul, petrol veya şirket hisselerinin aksine, gerçekçi bir fiyatın dayandırılacağı çok az temel değere sahip olduğunu söyleyen Soros, bu nedenle altını ‘kalabalıkların deliliğine’ en duyarlı yatırım aracı olarak değerlendirmişti.

"Altındaki manipülasyonun en büyük kanıtlarından biri de 1979-2004 yılları arasında altın fiyatlarının nadiren ons başına 500 doların üzerine çıkması. Son dönemde yaşanan artış arz-talep dengesi ile alakalı değil finansal bir balon. Özellikle küçük yatırımcının bu nedenle altın alırken iki kez düşünmesi gerekiyor.”


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap