SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Her 5 emekliden 1'i yoksul!

Her 5 emekliden 1'i yoksul!

16 Eylül 2016 Cuma - 11:52




OECD ülkelerinin çoğunluğunda 65 yaşını aşmış emekliler arasında yoksulluk oranı yüzde 10’un altında. Türkiye’de ise bu oran yüzde 19.





Bayram gibi günlerde baştacı edilip ellerinden öpülen emeklilik çağındaki kıdemli vatandaşlar yoksulluğu daha derinden hisseden nüfus gruplarından birini oluşturuyor. Türkiye'de neredeyse her 5 emekliden biri gelir seviyesi bakımından yoksulluk çekiyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) en güncel verilerine göre, Türkiye yoksulluk çeken emeklilerin oranı bakımından 35 ülke içinde 10'uncu sırada yer alıyor. Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus içinde yoksulluk oranı 2013'te yüzde 18.9 olarak ölçüldü. 18-65 yaş grubu arasındaki yoksulluk oranı ise yüzde 13.1 civarında tespit edildi. Yani 65 yaşını geçenlerin yoksullaşma ihtimali daha da artıyor.

AVRUPA'DA ORAN DÜŞÜK

Bu yıl Letonya'nın katılmasıyla sayısı 35'e çıkan OECD ülkelerinden 21'inde emekliler arasındaki yoksulluk oranı yüzde 10'un altında seyrediyor. Türkiye'nin aralarında olduğu 14 ülkede ise bu oran yüzde 10'un üzerinde. 65 yaş üstü arasında yoksulluğun yüzde 5'in altında olduğu ülkelerin tamamının Avrupa'da olması dikkat çekiyor. Hollanda'da bu oran yüzde 2'nin biraz üzerinde kaydedildi.

GÖZLER PROMOSYONA ÇEVRİLDİ

Türkiye'de sayıları 11 milyona yaklaşan emekliler ve emekli örgütleri aylardır memurlar gibi bankalardan promosyon ödemeleri alabilme taleplerini dile getiriyor. Çalışma Bakanlığı'nın promosyon düzenlemesiyle ilgili teklifini oluşturarak hükümetin gündemine getirmesi hâlâ bekleniyor. Promosyon ödemelerinin bayram tatillerine yetiştirilmesi veya emeklilere ikramiye verilmesi yerine yüz binlerce emeklinin maaşı bayram tatili öncesinde hesaplarına yatırıldı. DİSK'e bağlı Emekli-Sen'in Aliağa Şubesi gibi emekli örgütleri ise emeklilerin bu durumda zaten düşük olan maaşları ile 40 günü geçirmek zorunda kalacaklarına dikkat çekti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap