SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hanelerin Borcu Artmaya Devam Ediyor
16.11.2020

Ekonomi adına güzel sözlere inanmak istiyoruz ancak diğer taraftan ülkemizde 33 milyon kişinin kredi borcu ile boğuştuğunu duyunca bu inancımız yerini hüsrana bırakıyor. Yaşanan salgın sonrası bankaların neredeyse sıfır faizle dağıttığı kredilerin ödeme tarihleri başlayınca korkunç gerçek ortaya çıktı.

Kredi kartı sahibi olan 26 milyondan fazla kişinin 133 milyar lira kredi borcu var. Ortalama kişi başı 5 bin lira herkesin borcu var. Bireysel kredi ve kredi kartı borcu olan kişi sayısı 5 milyona dayandı. Ekonomideki etkileri azaltmak için batık kredilerin bildirim süreleri değiştiği için gerçek veriler henüz bilinmiyor.

Vatandaşın kredi borcunun yanı sıra çek senette de yaşadığı sorunlar devam ediyor. Yılın ilk 10 ayında 23 binden fazla kişinin 11.1 milyar liralık 169 bin 874 adet çekine karşılıksız işlemi yapıldı. Protesto olan senet sayısı ise ilk 9 ayda 459 bin 146 adet olurken bunların toplam tutarı 8.6 milyar lirayı geçti. Vatandaş ve iş dünyasının içinde bulunduğu tablo bu, diğer taraftan ortalama kişisel gelir yüzde 4.6 azalırken hanelerin yüzde 42.7’nin borçları arttı.

YURTLAR KİMİN ELİNDE?

İnsanın nevri dönüyor. Tarikat ve cemaatlerin toplumda nasıl bir erozyona neden olduklarını bilmeyen, görmeyen, duymayan kalmadı. Daha dün bir tarikat lideri denilen kişinin cinsel saldırı nedeniyle davası görüldü.

Ülkemizde tarikat yurtlarının arttığına bütçe görüşmeleri sırasında dikkat çekilmiş ve tarikatların yatak sayısının 180 bine ulaştığına parmak basılmış. Bu nasıl uygulama Allah aşkına? Yurtlar kimin elinde?

Bakın, devlet yurtlarımızın yetersiz olması nedeniyle, evde oturmaya ekonomik gücü yetmeyen sayısız evladımız tarikat ve cemaat yurtlarında kalma yolunu seçiyor. Neden ortaöğretim ve yükseköğretimde eğitim öğretim gören çocuklarımız için yeterli barınma imkanı sunulmuyor şaşırıyorum. Tarikat ve cemaatler boş bırakılan meydanı doldurmaya ve evlatlarımızı kandırmaya devam ediyor. Hiç kimsenin evlatlarımızı böyle bir seçimle karşı karşıya bırakma hakkı yoktur. Çözümü bulacak olanların şikayet değil icraat yapma zamanı geldi de geçiyor.

VİRÜSLE MÜCADELE

Mart ayından itibaren koronavirüsle mücadele ediliyor. Sayısız vatandaşımız hayatını kaybetmeye devam ediyor. Alınan önlemlerde ilk akla gelen 65 yaş üstü kişiler oluyor. Sokaklarda sigara içmek yasaklanıyor, mekanların kapatma saatleri kısıtlanıyor, sayı yine artıyor.

Hepimiz yaptığımız sohbette, duyarsız ve sorumsuz kişilerin virüsün yayılmasında neden oluyor, milleti iki hafta eve kapatıp bu virüsün yüzde 90 civarında yayılması önlenir diye konuşuruz. Diğer taraftan millet ne yiyecek ne içecek ne yakacak, elektrik, su, doğalgaz borcunu nasıl ödeyecek, kirasını nasıl verecek diye de sorarız.

Akla devletin her vatandaşına gerekli desteği sağlaması gelir. Gelir de nasıl sağlanacak bu destek, kasa tamtakır, gömmüşüz parayı betona, yola, köprüye borçlanmışız müteahhide, hazine onlara çalışıyor. Sonuç olarak salgının önüne geçilmesi için en tepeden en aşağıdaki kişiye kadar herkes bu fedakarlıkta üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini artık görmek lazım.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap