SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Gram altını olanlar dikkat!

Gram altını olanlar dikkat!

19 Ocak 2024 Cuma - 12:07




Altında boğa yılı başladı: 4 piyasa uzmanı altın için yeni seviyeyi duyurdu





Altın piyasasındaki hareketlilik devam ederken 4 piyasa uzmanından altın için yeni seviye açıklaması geldi. Gram altını olanlar dikkat, bu yıl rekor yıl olabilir…
Piyasa uzmanlarına göre, 2024 değerli madenlerin yılı olacak. Troy Kıymetli Madenlerin dün yayınladığı “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda da ABD Merkez Bankası FED’in önderlik yapacağı ve gelişmiş ülkeler ile genele yayılacak faiz indirimleri ve jeopolitik risklerdeki artışın kıymetli madenlere ilgiyi artıracağı vurgulandı.
Yatırımcılar için her zaman güvenli liman olan altının ise 2024 yılında ne olacağı merak ediliyor. Öyle ki yaşanan savaşlar, Çin-Tayvan geriliminin artma ihtimali, ABD’nin bu konudaki akıbetinin ne olacağı gibi belirsiz durumlar, gözleri başta altın olmak üzere değerli madenlere çevirdi. Uzmanlar ise bu risklerin etkisi ile 2024’ün ons altın, platin, gümüş ve paladyum gibi madenlerin rekor kıracağı yıl olacağını düşünüyor. Uzmanlar, madenlerin yıldızının 2024 yılında parlayacağını ve kayıpların telefi edileceğini savunuyor.
Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri raporunda da FED’in önder olacağı ve gelişmiş ülkeler ile genele yayılacak faiz indirimleri ve jeopolitik risklerdeki artışın kıymetli madenlere ilgili artıracağına dikkat çekildi. Raporda, 2024’te ons altının 2.380 dolar seviyesiyle yeni bir rekor elde edeceği, gümüşün ise 36.60 dolar/ons seviyesini göreceği tahmin ediliyor.




BOĞA PİYASASI HAKİM OLACAK

Troy raporuna göre, küresel piyasalar bakımından bu yıl merkez bankalarının faiz indirimleri damga vuracak. Raporda, yılın ikinci yarısı itibari ile; başta altın olacak şekilde gümüş, platin ve paladyum gibi madenler bakımından boğa piyasasının hakim olacağı ve pozitif bir yıl geçirileceği belirtildi.

2024 yılında rezerv para olarak doların zayıflayacağı öngörüsü ve merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirme isteğinin de altına olan talebi artıracağına dikkat çekilen raporda, “Ayrıca dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin ve ikincisi olan Hindistan’da beklenen ekonomik büyümeye bağlı olarak artacak tüketim talebinin de fiyatları yukarı yönlü etkilemesini bekliyoruz. Bu beklentiler, 2024 yılında ons bazında altını 2 bin 380 dolar ile yeni bir rekor seviyeye taşıyabilir. Altının 2024 yılını ise ons bazında 2 bin 190 dolar seviyelerinde kapatacağını tahmin ediyoruz.




“2021-2023 döneminde hayal kırıklığına uğrayan gümüş yatırımcıları, 2024 yılında kayıplarını kazanca dönüştürecekler. Faiz indirimlerinin yanı sıra altına göre ucuz kalması ve elektrikli otomobil talebindeki artış fiyatları yukarı yönde destekleyecek. Gümüşün ons bazında 2024 yılı kapanış fiyatının 36 dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz.” Değerlendirmesi yapıldı.

Piyasa uzmanlarının 2024 yılına dair tahminleri ise şöyle:




“ÇİN’İN ALIMLARI ALTIN FİYATLARINI DESTEKLİYOR”

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan 2024 piyasasıyla ilgili, “Fed’in faiz indirimlerindeki görüşü reel faizlerin daha fazla yükselmemesi ancak sıkılığın sürmesi yönünde. Yani enflasyonun düştüğü ve bununla orantılı bir faiz indirimi altın için çok fazla pozitif olmaz. Ama piyasada 6 ila 8 arası faiz indirimi fiyatlayanlar var.
Bu durumda reel faizlerin düşürüleceği tarzda bir faiz indirimi olursa o zaman altın için pozitif bir durum olabilir. Şu an için ekonomik göstergelerin işaret ettiği yani Fed’in dediği gibi reel faizleri sabit tutacak ama nominal faizleri indirecek bir süreç olacak gibi görünüyor. Jeopolitik gerginliklerin altın fiyatları üzerinde şu anda önemli bir etkisi olduğunu görmedik. Çünkü devletler arasında değil bir vekalet savaşları sürdürülüyor ama oradaki ana konut biraz daha farklı.
G7 ülkeleri Rusya’nın dondurdukları rezervlere el koyup bunu Ukrayna’ya vermeyi tartışıyorlar. Şu anda dünya sisteminde bu yasa dışı bir iş, yapılmaması gerekiyor. Ancak bunun tartışılıyor olması bile Çin’i rahatsız edecektir. Yarın öbür gün Tayvan’la bir sürtüşme olursa batı aynısını bana da yapabilir düşüncesi ile rezervlerini ufak ufak atlın tarafına çekiyor. Çin’in bu alımları altını destekleyen bir gelişme diyebiliriz.” Dedi.




“2024 YILINDA JEOPOLİTİK RİSKLER YİNE MASADA KALACAK”

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Araştırma Müdürü Uraz Çay, “Değerli madenlerin finansal piyasalarda fiyatlamasında etkili olan üç değişken; dolar endeksi, reel getiriler ve jeopolitik riskler. 2024’de Fed’in faiz indirimlerine AMB ve İngiltere MB’den önce başlayacağını öngörüyoruz. Japonya MB’nin de aşırı gevşek para politikasından uzaklaşmasını bekliyoruz.




Dolar endeksinde para politikaları beklentilerimiz aşağı yönlü riskleri oluştururken ABD’de seçim yılları genelde pozitif fiyatlama yaratıyor. Bizim düşüncemiz dolar endeksi kaynaklı değerli madenlere olumsuz bir etkinin 2024 yılında olmayacağı yönünde. Değerli madenlerde pozitif görüşümüzü 2024’de koruyoruz. 2023 yılında ABD’de uzun vadeli reel getirilerin tavan yaptığı görüşü ve 2024’de jeopolitik risklerin masada kalmaya devam edeceği düşüncesi ile altın ve gümüşün portföylerde bulunması gerektiğine inanıyoruz.
Altın 2022-2023 döngüsünde 1.600 dolarların başından 2.100 dolarların üzerine bir hareket yaşadı. 2023- 2024 döngüsünün de 1.800 dolarların başından 2.200 dolarların üzerine olacağını düşünüyoruz. 2024 yılında gümüş tarafında 26-28 dolar bandını takip ediyoruz. Bloomberg’de tahmin giren yabancı kurumların altın için 2024 beklentileri 1.850-2.200 dolar arasında. Gümüşte beklentiler 24-30 dolar arasında. Altın için piyasa beklentilerine göre daha olumlu, gümüş tarafında beklentilere paraleliz.” Değerlendirmesinde bulundu.

ONS ALTIN 2 BİN DOLARI GEÇEBİLİR

Stratejist Özgür Hatipoğlu’nun 2024 piyasa değerlendirmesinde dikkat çeken noktalar ise şöyle:

“Bir enflasyondan korunma aracı olarak altın şimdilik kendisinden bekleneni veremedi çünkü her ne kadar tahvil faizi ile ilişkilendirilse de aslında reel getiri ile, yani enflasyondan arındırılmış getiri ile daha çok ilişkilidir. Ve ne yazık ki enflasyondan arındırılmış getiri hala pozitif. Daha önce getirinin negatif bölgede olduğu 2020/21 senesinde altın fiyatının ABD dolarının etkisiyle 2 bin dolar bölgesine kadar geldiğini görmüştük.

Bir getirinin bundan sonra yeniden eksilere geçtiğini düşünsenize! İşte o zaman altın fiyatında yukarı doğru sıçramalar görmemiz gerekir. Muhtemelen bu tür bir fiyatlamaya çok uzak değiliz; 2024’ün ikinci yarısında görme şansımız var. Altın deyince işin bir de jeopolitik risklere karşı korunma tarafı var. Bu nedenle altın için hedef beklentilerinin yüksek tutulabileceği bir dönemdeyiz.

Teknik olarak da aslında altın için olası hedeflerden bir tanesi, 2011/20 arasındaki 9 senede oluşan bir çanak ve 2020/23 arasında oluşan sapından oluşan formasyon itibarıyla 2 bin 700 dolar seviyesini canlandırıyor. Benzer şekilde hesaplanan izdüşümlerinden bir başkası ise 2 bin 500 bölgesine kadar altında yükseliş olabileceğini düşündürüyor. Bu durumda cari fiyata göre %24-%33 arasında, dolar bazında bir getri ihtimali ortaya çıkıyor.”

PLATİN 2024’TE TOPARLAYABİLİR

2023’ü kayıplar yaşayarak kapatan platin grubundaki madenler için bu yıl fiyatların artışa geçtiği ve toparlandığı yıl olacak. Raporda, dünyanın en büyük üreticisi Güney Afrika’nın enerji sorununun maden üretiminde aksamalara yol açacağı beklentisi, hidrojen enerjisi yatırımlarının yanı sıra zayıf dolar ile yüksek paladyum fiyatlarından dolayı talebin platine kaymasının fiyatları olumlu yönde etkileyeceği belirtildi. Ayrıca raporda platin fiyatlarının yıl sonunda ons bazında 1.230 dolar olacağı tahminine de yer verildi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap