SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Fındık krallığı

Fındık krallığı

02 Ekim 2017 Pazartesi - 09:11








1987 yılında TÜRKİNVEST’i kurdu. 1992'de birçok önemli grupları satın aldı. O dönemlerde İsviçre’de birçok yatırımı bulunuyordu, 1994 krizine yakalandı. İsviçre’de kaldığı süre içinde fındık işiyle uğraşmaya devam etti. Arada bir de olsa hala fındık soruyor, kim mi? Nasurlah Ayan diyeceksiniz... Nereden aklına geldi diyecek olursanız da size cevabım şu: Eh fındık denildiğinde bu ülkede belli başlı insanlar vardır. Onlardan biri de Sayın Nasurlah Ayan’dır.

Hiç unutmam, bir sohbet esnasında fındık krallığı konusu açılmıştı ve hani o hep konuşulan fındık krallığı var ya işte o kralların sonunu Nasurlah Ayan da yazısında anlatmaya çalışmıştı. Ben de o kralların sonunu bugün kaleme alıyorum. Hiçbir şey yoksa yazacak böyle zamanlarda “FINDIK” yazmalısın. Çünkü fındık kaldırır. Çok rutubetli iklimde yetişir. Çok su kaldırır. Üreticilere tavsiyedir. 10 yılda bir iyi para verirseniz sonraki 9 yılda mağdur etmenizi kaldırır.

Siyasetçilere tavsiyedir. Fındık bugün birçok ihaneti bile kaldıracak derinlikte bir maddedir. Bürokratlara tavsiyemdir (Asla yakalanmazsınız.) Fındık kilosu 10 dolardan 3 dolara düştüğünde bile iktidardan düşürmez. Çünkü iktidar iş başına geldiğinde 2 dolar olduğuna göre hala ilk fiyatın üstündedir. Bir zamanlar fındık Ordu ilinin en önemli markası olan Sağra’dan sorulurdu, şimdilerde ise bölgenin hiç tanımadığı birileri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) satın alarak bölge fındığına hiçbir etkisi kalmadı. Ayrıca şu sırlarda en önemli üretim hattı olan lokomotifleri Ordu’dan başka yere taşınması söz konusu.

*

Günümüzden geçmişe fındıkta birçok medya gündemini meşgul etmiş birçok krallar olmuştur. Hepsi de geldi geçti. Birçoğu bu fındık krallıklarını siyasi güçlerinden dolayı bu krallığını devlete devretme sebeplerini kimse araştırmadı. Gerçek olan bir şey vardı, söz konusu bu krallıklar aslında krallık değildi. Krallık, ülkemizin üretim krallığıydı. Dünyanın yüzde 75’ini üretiyordu. Ve krallık ülkemizin hakkıydı. Ama her yerde olduğu gibi hainler hep var oldu. Bugün de öyle. Türkiye 50′li yıllarda 60 bin ton fındık üretir, Avrupalı dostlarımız bağırır: Çok üretiyorsunuz, kesin. Türkiye 80′li yıllarda Avrupalıyı dinlemeden 300 bin ton fındık üretir. Yine bağırırlar: Çok üretiyorsunuz. Daraltın. İşin garip tarafı, işin siyasi tarafı olması gereken ana muhalefette son Giresun mitinginde taban arazideki fındıkları söktüreceğiz söylemi sizce bir rastlantı mı?


Bugün Türkiye ortalama 650 bin ton üretmektedir. Bağırtı devam etmektedir: DURUN! Dünya tüketimi eninde sonunda bu rakamlara ulaşmıştır. Üstüne 90 sonrası 50 bin tonluk üretimle Azerbaycan eklenmiştir. Üstüne 60 bin tonluk üretimle Gürcistan eklenmiştir. Fındık krallığı önemlidir. Peki fındık krallığı ne anlama geliyor? Davul boynumuzda, tokmak ise başkalarında... Bu durumda hani fındıkta biz kralız ya siz böyle krallığa ne dersiniz deyin artık!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap