SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Fitch'ten dolar uyarısı! Türkiye büyük risk ile karşı karşıya

Fitch'ten dolar uyarısı! Türkiye büyük risk ile karşı karşıya

22 Haziran 2021 Salı - 17:56




Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'yi yükselen dolar konusunda uyardı.





Döviz kurları rekor üstüne rekor kırmaya devam ederken dolar 9 TL seviyesine doğru tırmanıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings giderek yükselen dolar konusunda Türkiye'ye uyarılarda bulundu.

TÜRKİYE BÜYÜK RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Biden-Erdoğan zirvesinin ardından düşmesi beklenen dolar kurunun yükselişe geçmesine ardından Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings uyarılarını sürdürdü. Fitch, Türk şirketlerinin tarihi olarak doların kuvvetlenmesi riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

DÖVİZ CİNSİNDEN BORÇLANMA RİSKLİ

Türk şirketlerinin döviz cinsinden borçlarını azalttığını ve döviz varlıklarını arttırdıklarına dikkat çeken Fitch, "döviz cinsinden borçlanmanın hala yaygın olduğu ve döviz cinsinden gelirlerin etkili dengelenmediği" konusunda uyardı.


Gelişen ekonomilerdeki şirketlerin doların kuvvetlenmesi riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Fitch, Türk şirketlerinin bu risklere daha fazla açık olduğunu vurguladı. Fitch’in incelemesine göre, Türk şirketlerinin döviz cinsi borçlarının oranı yüzde 70 seviyesindeyken döviz cinsi gelirlerinin oranı yüzde 46 seviyesinde bulunuyor.

"FED YIL SONUNDA VARLIK ALIMI AZALTACAK"

Türk şirketlerinin dövizden kaynaklı risklere açıklığının geçtiğimiz yıllarda Türk lirasında yaşanan değer kayıplarıyla ön plana çıktığını belirten Fitch, ABD Merkez Bankası Fed’in varlık alımı azaltımına yıl sonuna doğru başlayacağını beklediklerini ifade etti.

DÖVİZ BORÇLARI TL İLE ÖDENMESİ BÜYÜK RİSK

Türk lirası değer kaybettiği takdirde şirketlerin döviz cinsinden borçlarını Türk lirası cinsinden gelirleriyle çevirmeye çalışacağını dile getiren kurum, bu borçların kısa vadeli olması halinde risklerin daha da arttığının altını çizdi.


Fitch, Türk şirketleri için döviz risklerinin hala ana faktör olmaya devam ettiğini ama 2017 yılsonundaki verilerle şu anki veriler karşılaştırıldığında şirketlerin bu riskleri sınırlamak için çeşitli önlemler aldığını vurguladı.

2017 yılında yüzde 71 seviyesinde bulunan bileşik döviz cinsi borcun yüzde 53’e gerilediğini belirten Fitch, döviz cinsinden gelirlerin de yüzde 26’dan yüzde 31’e çıktığına değindi.

Şirketlerin nakit pozisyonlarını da artırarak piyasalardaki herhangi bir bozulmaya karşı likiditelerini güçlendirdiklerini belirten Fitch, gelirler içinde nakit pozisyonların payının yüzde 21’den yüzde 28’e çıktığını söyledi.

"TÜRK ŞİRKETLERİ YÜKSELEN FİYATLARI TÜKETİCİYE YANSITIYOR"

Döviz cinsi gelirleri döviz cinsi borçlarını karşılamayan şirketler için riskleri azaltan en büyük faktör ise Türk şirketlerinin yükselen fiyatları tüketicilere yansıtabilme kapasiteleri olduğunu vurgulayan Fitch, kurun hızlı değer kaybına uğradığı dönemlerde kısa vadeli risklerin daha ön plana çıktığını ifade etti.


Bloomberg'te yer alan habere göre Türk şirketlerinin benzerlerine kıyasla kısa vadeli borçlanmaya daha bağımlı olduğunu dile getiren kurum, taahhütsüz kredi servislerinden ziyade çoğunlukla taahhütsüz kredi servislerini kullandıklarını da belirtti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap