SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Fitch’ten dolar kurunun ipini kopartacak açıklama!

Fitch’ten dolar kurunun ipini kopartacak açıklama!

16 Ağustos 2021 Pazartesi - 15:15




Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye ile ilgili son raporunu değerlendiren Evren Devrim Zelyut dolar kurunun 2022 yılında da Türkiye’nin başına bela olacağını açıkladı.





Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları arasında yer alan Fitch Ratings’in Türkiye ile ilgili son raporunu değerlendiren Ekonomist Evren Devrim Zelyut 2022 için açıklanan büyüme verisinin dolar kuruna etkisinin büyük olacağını ve doların Türkiye’nin başında bela olmaya devam edeceğini belirtti. Zelyut ayrıca hükümete yakın havuz medyasının alan Fitch Ratings’in 2022 yılı için beklediği büyüme oranını vatandaştan sakladığını öne sürdü.

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut “Fitch doların sonunu söyledi” başlıklı son videosunda Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in son raporunda Türkiye'nin kredi notunu "BB-" , görünümünü ise "durağan" olarak teyit etmesini değerlendirdi. Fitch açıklamalarına da konuşmasında yer veren Zelyut, havuz medyasının Fitch’in Türkiye 2021 yılı için beklediği 6,3'ten yüzde 7,9'a yükseltme beklentisini ön plana çıkarırken, 2022 yılı için öngördüğü yüzde 3.5’luk büyüme rakamını es geçerek vatandaştan sakladığını duyurdu.

HAVUZ MEDYASININ DOLAR KORKUSU

Fitch’in 2020 yılı için açıkladığı yüzde 3.5 oranının Türkiye’de ekonomiyi çok büyük zora sokacağını belirtirken dolar kurunun böyle bir büyümeyle yeniden Türkiye’nin başına bela olacağını söyledi.

Zelyut havuz medyasının görmediği yüzde 3.5 büyüme beklentisinin ekonomiye ve dolar kuruna etkilerini şu sözlerle anlattı:


Bunun Türkçe tercümesi şu; 10 milyon işsizin varsa bunun 9 milyonu gezmeye devam edecek. Artan bir de nüfus var. Bu şu demektir; üretim miktarı artmayacak. Yen firmalar, fabrikalar kurulmayacak. Senin enflasyon ve işsizlik sorunun devam edecek. Çünkü üretim yapacak fabrika açamıyorsun. Mal miktarını artıramadığın için haliyle enflasyonun azacak. Bunun yanında sen üretim yapıp satamadığın zaman dolar toplayamadığın zaman ne olacak o dolar kuru da yukarı doğru fırlayacak. Enflasyon varken Türk Lirası dolar karşısında değer kaybediyor arkadaşlar. Bir de üretim yapıp bunu satamadığın zaman rezervini de bu yüzde 3.5 büyümeyle dolduramayacaksın demektir. Bu dolar kurundaki sorun benim başımda 2022 yılında da devam edecek. Yüzde 3.5’u anlatın da vatandaş da bilsin, firma sahibi de bilsin ki önündeki zamanı planlayabilsin ama bunu anlatmıyorlar"

Dolar kurundaki son düşüşleri de değerlendiren Zelyut, Dolar kurunun her düşüşünde firma sahipleri de vatandaş da ekonomiye güvenmedikleri için alım yapıyorlar diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap