SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Fed ekonomistinden dikkat çeken açıklama: "KKM enflasyonu körüklüyor!"

Fed ekonomistinden dikkat çeken açıklama: "KKM enflasyonu körüklüyor!"

27 Eylül 2022 Salı - 14:00




Fed ekonomisti Levent Altınoğlu, Türkiye'de para politikasının kredibilite kaybına ve kur korumalı mevduat ürünün enflasyonist baskı oluşturduğuna dikkat çekti.





Kur Korumalı Mevduat uygulamasına yönelik tepkiler sürerken Bloomberg HT yayınına katılan  Fed Finansal İstikrar Bölümü Ekonomisti Levent Altınoğlu'ndan konuya dair dikkat çeken açıklamalar geldi.

Ülkemizde yükselen enflasyonun hemen hemen hepsinin diğer ülkelerden daha daha fazla olmasını Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı konusunda kredibilitesini yitirmiş ve enflasyon beklentilerinin bozulmuş olması olduğunu ifade eden fed ekonomisti Altınoğlu, talep ve maliyet enflasyonun bir biriyle olan ilişkisine dikkat çekti.

"Yüksek enflasyon liranın getirisinin reel anlamda azalmasına neden olduğu için kurun yükselmesine neden oluyor. İthal edilen ürünlerin maliyeti artığı için de enflasyonist baskı oluşuyor." diyen Levent Altınoğlu, "Diğer yandan da enflasyon beklentileri yüksek olduğu için tüketici tasarruf yerine doğal olarak tüketime gidiyor. Bu da talebin öne çekilmesine neden oluyor. Bu da ayrıca bir enflasyonist baskı oluşturuyor" diye konuştu.

Yanlış izlenilen para politakısını düzeltmek yerine farklı çözümler bulunması gerektiğini aksi taktirde sorunların daha da büyüyeceğini dile getiren Altınoğlu ""Kur korumalı mevduat uygulaması esasen enflasyonu körükleyen bir unsur. Verilere bakıldığında yıl başından bu yana kadar KKM’nin faiz ödemesi olarak Hazine ve Merkez Bankası’na toplamda yaklaşık 160 milyar TL’ye mal olduğu tahmin ediliyor." dedi.

Altunoğlu sözlerini şöyle sürdürdü



Bu ciddi bir tutar. Aynı zamanda para arzında da ciddi bir artışı teşkil ediyor. Dolayısıyla KKM’nin enflasyonu körükleyen bir unsur olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyon ve para arzı arasında bir kısır döngünün oluşmasına sebep olduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü enflasyon arttıkça döviz kuru da artıyor. Dolayısıyla KKM’nin hazineye ve Merkez Bankası’na maliyeti daha da artıyor. Böyle bir kısır döngünün oluşmasına sebep olmuş olabilir.
KKM’ye ilişkin bir başka riskin de vadesi geldiğinde ne olacağı konusu. Vadesi geldiğinde KKM yenilenip mevduatlar devredilmezse bir anda dövize kayılmasına neden olabilir. Bu da bir anda kura baskı yapılarak kısa sürede ciddi bir artış göstermesine neden olabilir

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
Fed

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap