SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Faiz kararı yarın açıklanıyor! Bankada parası olanlar dikkat: Kazancı etkileyecek

Faiz kararı yarın açıklanıyor! Bankada parası olanlar dikkat: Kazancı etkileyecek

22 Kasım 2023 Çarşamba - 15:39




Kredi, kredi kartı ve mevduat faizlerine etki edecek olan Merkez Bankası’nın faiz kararı yarın açıklanacak. Peki yarınki beklentilere göre mevduat faizleri ne kadar yükselir, 100 bin TL parası olan aylık ne kazanıyor?





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yarın merakla beklenen politika faizi kararını açıklayacak. Son dönemde faiz artışları ile özellikle mevduat faizleri, kredi ve kredi kartı faizlerinde yükselişler dikkat çekmişti. Peki faiz artışıyla birlikte mevduat faizinde getiriler ne olacak? Şu anda aylık 100 bin TL parası olan bir kişi mevduata yatırdığında aylık ne kadar faiz geliri elde ediyor? Yarınki olası faiz artışı ile birlikte mevduat faizlerinde aylık getiri ne kadar değişir?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Ahmet Kurtuluş, milliyet.com.tr’ye anlattı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Ben önceki 2 ayda olduğu gibi 500 baz puanlık bir artış bekliyorum. Böylelikle şu anda piyasanın verdiği orana gittikçe yaklaşılacaktır. Yeni artışla birlikte politika faizinin yüzde 40 seviyesine yükseltileceğini düşünüyorum. Aralık ayında 500 baz puanlık artışla son artışın olacağı ve yüzde 45 ile 2023 yılının tamamlanacağı kanaatindeyim.

ŞU ANDA MEVDUAT FAİZLERİ NE KADAR? MEVDUAT FAİZLERİNDE ARTIŞ OLUR MU?

Şu anda mevduat faiz oranları yüzde 40-45 oranında değişiyor. Bu vadesine ve bankasına göre değişebiliyor. 500 baz puanlık yapılacak olası bir artışla birlikte bunun mevduattaki karşılığı daha az yani 1-2 puan olacaktır. Bundan sonraki faiz artışları daha düşük oranda mevduat ve kredi faizlerine etki edecektir. Örnek vermek gerekirse önceki dönemlerde de 5 puanlık faiz artışı yapıldığında mevduat faizi 1-2 puan yukarı oynamıştı. Yine 1-2 puan aralığında mevduat faizleri artacaktır. Dolayısıyla mevduat faizleri 42-47 aralığına çekilecektir.


100 BİN TL’NİN AYLIK GETİRİSİ NE KADAR? FAİZ ARTIŞI OLURSA BU NE KADAR YÜKSELİR?

Şu andaki durumda 40-45 aralığında bir mevduat faizi veriliyor. Bu vadeye ve bankasına göre değişebiliyor. Dolayısıyla 100 bin TL mevduatı olan bir kişinin aylık faiz getirisi 3500-4000 TL civarındadır.

Merkez Bankası’ndan beklediğimiz 5 puanlık artışın mevduattaki karşılığı 1-2 puan olacaktır. Bu da 100-200 TL arası bir gelir artışı olabilir. Yani 3600 ile 4200 TL arası aylık faiz getirisi söz konusu olacaktır. Eğer Merkez Bankası politika faizini 5 puan artırırsa mevduat faizlerinde getiri bu seviyede olacaktır.

KREDİ KARTI FAİZLERİNDE DE ARTIŞ OLACAK MI?

Şu anda ağırlıklı kredi kartı faiz oranı 3.66. Bankalara göre bu değişiyor. Bu oran yükselecektir fakat çok büyük oranlarda artış olmayacaktır. Politika faizindeki artış oranına göre paralel olmayacaktır. Yani 3.66 olan ortalama kredi kartı faiz oranı 3.90 seviyelerine yükselecektir.


Merkez Bankası’nın yapacağı 500 baz puanlık faiz artışının piyasadaki kredi kartı ve mevduat faizi karşılığı birkaç puanı bulacaktır.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap