SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Faiz karar gününde, TL eriyor, dolar şova devam ediyor!

Faiz karar gününde, TL eriyor, dolar şova devam ediyor!

23 Haziran 2022 Perşembe - 09:20




TCMB bugün politika faiz kararını açklayacak. Ekonomistler TCMB'nin politika faizini sabit tutmasını beklerken piyasalarda Türk Lirası'ndaki değer kaybı sürüyor. İşte dolar, Euro, Sterlin, altın, gümüş ve kripto para piyasalarında son durum...





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün politika faizi kararı için toplanıyor. Ekonomistler TCMB'den bir faiz indirimi beklemezken, "faiz 14 puanda sabit tutulacak" görüşünde birleşti.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 5 toplantısında bir değişiklik yapmamıştı. Gözler şimdi alınacak yeni faiz kararında. Merkez Bankası faiz toplantısına ilişkin karar, bugün saat 14.00’te açıklanacak.

ENFLASYON ZİRVEDE

Merkez Bankası’nın faiz kararlarıyla birlikte kur krizi patlak vermiş, yıllık enflasyon 73,50’e çıkmıştı. Ekonomistlerin beklentileri ise 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor.

TL’NİN DEĞER KAYBI SÜRÜYOR


Gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL’nin 2021’de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören TL, finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti.

İşte piyasalarda son durum:

DOLAR, EURO VE STERLİN

Dolar 17,35 TL'den, Euro 18,36 TL'den, Sterlin ise 21,30 TL'den işlem görüyor. 

ALTIN VE GÜMÜŞ


Ons altın 1.832 Dolar'dan, Gram altın 1.021 TL'den, Çeyrek altın 1.643 TL'den, Cumhuriyet altını ise 6.759 TL fiyatıyla işlem görüyor. 
 
Altın fiyatları bankalar arası piyasada ve serbest piyasada yüzde 20'yi bulan makasla işlem görüyor.

Gümüş ise 11,89 TL'den fiyatlanıyor.

KRİPTO PARALAR

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin 20 bin 359 dolarEthereum ise bin 87 dolardan işlem görüyor. 

BRENT PETROL


Petrol fiyatlrı yatırımcıların küresel resesyon ihtimali ve petrol talebinin  nasıl hareket edeceği değerlendirmesiyle yüzde 2'den fazla düştü.

Brent petrol yüzde 3'e yakın kayıpla 109 doların altını gördü. ABD ham petrolü yüzde 3 düşüşle 103 dolara çekildi. 

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD resesyonun olası olduğuna dikkat çekmesi petrol fiyatlarında etkili oldu. 

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden dün Temsilciler Meclisi'ne, akaryaktıın tüketiciye olan maliyetini azaltmak için üç aylığına yakıt vergisini askıya almaları çağrısında bulunmuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap