SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > EYT bitti kulisler hareketlendi! Yeni erken emeklilik sistemi geliyor

EYT bitti kulisler hareketlendi! Yeni erken emeklilik sistemi geliyor

13 Haziran 2023 Salı - 16:14




Erken emekliliğin yolu bir kez daha mı açılıyor EYT’nin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) nin ardından kulislerde yeni bir erken emeklilik sisteminin konuşulduğu söyleniyor.





Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısının kabul edilmesiyle birlikte 1.8 milyon EYT'li erken emeklilik hakkı kazandı. Bu düzenlemnin ardından kulislerde yeni bir erken emeklilij düzenlemesinin gündeme geldiği konuşuluyor.

Kulsilere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Bağ-Kur prim eşitlemesi düzenlemesi yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) gündemine gelecek.

PRİM GÜN SAYISI EŞİTLENECEK

Tasarı kapsamında anneler ve ev kadınlarının erken emeklilik hakkıyla birlikte, Bağ-Kur ve SGK primlerinin 7.200 güne eşitlenmesi planlanıyor. Bu düzenleme, Bağ-Kur kapsamında yer alan 1 milyon esnafın erken emekliliğine olanak sağlayacak. Küçük esnafların 9.000 gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek emekli olmaları hedefleniyor.

KÜÇÜK ESNAF 5 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK


Bu düzenlemeyle birlikte küçük esnaflar, 5 yıl önce emekli olma şansını elde edecekler. Kapsamın belirlenmesinde esnafın yanında çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi özellikler dikkate alınacak. Ancak, düzenlemenin tüm Bağ-Kur sigortalılarını kapsayacak şekilde genişletilmesi de gündemde olduğu belirtiliyor.

Şu an için Bağ-Kur'lu olanların emekli olabilmesi için 8 Eylül 1999-30 Ocak 2008 tarihleri arasında en az 9.000 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır. Yeni düzenleme ile bu prim günü sayısı 7.200 güne indirilecek. 7200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını karşılıyorsa emekli olabilecekler. Ancak prim günü tamamlansa bile yaş beklemesi gerekecektir.

Yeni düzenlemeye göre, 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalılığı başlayan Bağ-Kur'lu bireyler için ise hala 9.000 gün prim ödeme şartı ve kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş ve sonrasında kademeli olarak artan emeklilik yaşının tamamlanması gerekmektedir.

Düzenlemeyle birlikte, sigortalılık başlangıç tarihi 2008'den önce olanlar için son 7 yıldaki 1.261 gün çalışma süresi dikkate alınacak ve hangi kurumdan bu süre içinde 3.5 yıl veya daha fazla çalışma varsa o kurum seçilecektir. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalılığı başlayanlar ise daha fazla prim ödedikleri kurumdan emekli olabilecekler.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
EYT

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap