SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Erdoğan dolar kuruna müdahale edecek: Son hamlesi canımıza okuyacak!

Erdoğan dolar kuruna müdahale edecek: Son hamlesi canımıza okuyacak!

23 Mayıs 2022 Pazartesi - 11:19




Dolar kurunun yeniden yükselmesine karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün enflasyon korumalı tahvil (EKT) çıkarmaya hazırlanıyor. Ünlü ekonomist Şeref Oğuz son hamle için "canımıza okuyacak" dedi.





Hazine ve Maliye Bakanı  Nureddin Nebati'nin yeni bir finansal aracın hazırlıklarını tamamladıklarını söylemesi sonrasında bugün yapılacak Kabine Toplantısı sonrasında  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk lirasından dolara kaçışı önlemek için enflasyona dayalı tahvil ihracı (EKT) çıkarması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta 15 TL'yi aşarak 16 TL'ye dayanan dolar kuru haftanın ilk iş gününde 15,957 seviyesinde yükseliş eğilimini sürdürüyor.

18 ve 20 TL'ye doğru giden dolar kuruna karşı AK Parti hükümeti tarafından yapılacak EKT müdahalesine, Dünya yazarı Ekonomist Şeref Oğuz'dan dikkat çeken yorum geldi. 

Daha önce özel sektör haftalardır 20 liranın üzerinden dolarize olduğunu açıklayan Şeref Oğuz, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) ardından denenecek olan EKT takozunun da işe yaramayacağını söyledi. Oğuz, "Şimdi EKB denenecek. Bir süre doları 16 lira bandında tutacak sonrasında döviz, bildiğini okuyacak, canımıza okuyacak." dedi.

Dünya yazarı Şeref Oğuz'un köşe yazısında öne çıkanlar şu şekilde:


"Hükümet, enflasyona endeksli tahvile hazırlanıyor. Kur Korumalı Mevduat çıktığı gün, bunun etkili olacağını ancak bir süre sonra doların, KKM takozundan atacağını, zorunlu olarak enflasyona endeksli tahvil  (EKT) çıkarılacağını yazmıştık. Dediğimiz aynen çıktı, dolar kamyonuna EKT takozu denenecek.

Peki, işe yarayacak mı? Bir süreliğine evet… Tıpkı KKM’nın 4 ayda doları yavaşlatması gibi EKT da birkaç ay dövizi tutar. Ancak ekonomiye yükleyeceği külfeti telaffuz dahi edemiyorum. Sonra? Sonrası şu; sırada TÜFE endeksli tahvil ve ÜFE endeksli süper bono gelecek. Ne yazık ki gidişat bu yönde…

BU İŞİN SONU DAHA YÜKSEK ENFLASYON

Enflasyonla mücadelede başarı mümkün mü? Elbette mümkün. Bunun için niyet etmeniz ve gereğini yapmanız şart. Kayıp Yıllar 1990’larda, enflasyonla tıpkı bugünkü gibi, sözde mücadele ediyorduk. Zira her 18 ayda bir seçim yapıyor, popülizm yüzünden enflasyon ateşine benzin taşıyorduk.

Enflasyonu çözebilir miyiz?


Seçim ekonomisi ortamında bu mümkün değil. Hükümet, banknot matbaasına 3 vardiya yaptırıyor ve ATM’lerden gıcır gıcır, seri numaraları sıralı banknotlar alıyoruz. Enflasyonla mücadele acı reçetedir, bağımsız para politikasıdır, kemer sıkmadır, ücretleri dondurmaktır. Bunu yapan hiçbir iktidar, sandıktan çıkamaz. Bu yüzden enflasyonu indirme; seçim sonrası sandıktan çıkacak hükümetin işi olacak.

DERDİMİ TAHVİLE DÖKTÜM ENFLASYONDAN İNLEDİM

1994 krizinde süper bono denedik. Çiller Bonosu olarak da yazılıp çizilen süper bonoların faizi %400 olarak belirlenmişti. Yani bu şu demekti; siz bu bonodan 1000 TL’lik satın aldıysanız, vade sonunda sizin elinize 5000 TL para geçecekti demektir. Oldukça yüksek bir meblağ… Ancak işe yaramadı.

O zamanda yıla 14 bin 538 liradan başlayan dolar kuru, süper bono frenine rağmen 22 bin 662 liraya tırmanmış, 4 aylık süreçte TL, %56 değer kaybetmişti. Kısaca süper bono işe yaramamıştı. Şimdi EKB denenecek. Bir süre doları 16 lira bandında tutacak sonrasında döviz, bildiğini okuyacak, canımıza okuyacak."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap