SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Enflasyonda fark açılıyor! Dünyada düşüyor Türkiye'de artıyor

Enflasyonda fark açılıyor! Dünyada düşüyor Türkiye'de artıyor

06 Nisan 2024 Cumartesi - 10:00




FAO'nun raporuna göre, mart ayında küresel gıda fiyatlarındaki yıllık düşüş yüzde 7,7 olarak gerçekleşirken, Türkiye'de ise aynı dönemde yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,5 olarak kaydedildi.





Dünya genelinde gıda fiyatlarındaki düşüş trendi, mart ayında yüzde 7,7'lik bir azalma ile devam ederken, Türkiye'de ise bu durumun tam tersine yıllık bazda yüzde 70,5 artış gözlendi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, temel gıda maddelerindeki fiyat değişiklikleri global ölçekte endeksi mart ayında yüzde 1,1 artırdı ve bu artış endeksin son yedi aydır süren düşüş trendini sonlandırdı.

DÜNYADA DÜŞÜYOR

Bu artışta, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et fiyatlarındaki uluslararası artışlar belirleyici oldu. Ancak, tahıl fiyatları endeksi mart ayında yüzde 2,6 gerileyerek düşüş yaşadı. Küresel buğday ihracat fiyatlarının gerilemesi, özellikle AB, Rusya ve ABD arasında yaşanan yoğun rekabet nedeniyle ortaya çıktı. Şeker fiyat endeksi ise Hindistan ve Tayland'daki üretim ve hasat koşullarının etkisiyle yüzde 5,4 gerileyerek negatif bir seyir izledi.

TÜRKİYE'DE ARTIYOR


Türkiye'de ise mart ayında gıda enflasyonu yüksek seviyelerde seyretti. Yıllık bazda yüzde 70,41 artış kaydedilirken, aylık gıda enflasyonu yüzde 3,14 olarak gerçekleşti. Türk-İş verilerine göre, mutfak enflasyonu ise mart ayında aylık yüzde 3,29, yıllık bazda ise yüzde 75,09 olarak açıklandı. Bu veriler, Türkiye'nin gıda fiyatlarındaki genel dünya trendinden oldukça farklı bir seyir izlediğini gösteriyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap