SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Enflasyon daha da artacak! Düzenleme BDDK'dan geldi

Enflasyon daha da artacak! Düzenleme BDDK'dan geldi

23 Ocak 2022 Pazar - 13:07




BDDK'nın temassız işlem limitini tek seferde, 350 TL'den 500 TL'ye çıkarma kararı alması zam yağmurunun süreceği ve enflasyonun artmaya devam edeceği şeklinde yorumlandı.





Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kartlı ödemelerde temassız işlem limitini tek seferde, 350 TL'den 500 TL'ye çıkardı.

Karar, zam yağmurunun süreceği ve enflasyonun artmaya devam edeceği şeklinde yorumlandı.

Yılbaşı gecesi başlayan zam dalgası, elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve köprü geçişlerinde katlanarak artarken, resmi rakamlar enflasyonun yüzde 36 olduğunu iddia etti. Ancak, ENAG rakamlarına göre bu oran yüzde 80 ile son 20 yılın rekoru.

Karar gazetesinin haberine göre, tarımdaki maliyetler de artacak, özellikle de gübre fiyatları. Bu durumun sebze-meyve fiyatlarını da artırması bekleniyor. 

Habere göre, kur faiz sarmalıyla beraber Türk Lirası en değersiz para birimleri liginde hâlâ üst sıralarda. TL’deki kayıplar ve yüksek enflasyon para pul olmasına neden oldu. 300-400 liraya eskiden dolan market arabası şimdilerde bin liraya bile dolmuyor.


Pandemiyle beraber kullanımı daha da yaygınlaşan temassız kart ödemeleri de zamlardan nasibini aldı. En son 250 TL’den 350 liraya yükseltilen temassız kart ödeme limiti bir kez daha artırıldı. BDDK kartlı ödemelerde, salgın tedbirleri kapsamında, temassız işlem limitinin, 1 Şubat’tan itibaren geçerli olmak üzere 500 Türk lirası olarak yeniden güncellenmesine karar verdi.

Merkez Bankası tarafından bugünkü Resmi Gazete’te yayımlanan tebliğe göre, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin “Asgari öz kaynak yükümlülüğü ve mesleki sorumluluk sigortası” başlıklı 33’üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bazı ödeme ve elektronik para kuruluşları için belirlenen asgari öz kaynak yükümlülüğü tutarları artırıldı.

Buna göre, öz kaynağın fatura ödeme kuruluşları için 5,5 milyon liradan, diğer ödeme kuruluşları için 9 milyon liradan ve elektronik para kuruluşları için 25 milyon liradan az olmaması hükme bağlandı. Söz konusu tutarlar 1 Aralık 2021’de yayımlanan yönetmelikte, öz kaynağın fatura ödeme kuruluşları için 3 milyon liradan, diğer ödeme kuruluşları için 5 milyon liradan ve elektronik para kuruluşları için 13 milyon liradan az olmaması şeklinde belirlenmişti. Tebliğ 1 Nisan 2022’de yürürlüğe girecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap