SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanabilecek? EYT'liler ve diğer emekliler dikkat!

Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanabilecek? EYT'liler ve diğer emekliler dikkat!

10 Nisan 2024 Çarşamba - 13:41




EYT düzenlemesiyle 2023 yılında emekli olanlardan koşulları sağlayanlar bu yıl emlak vergisi ödemeyecekleri ortaya çıktı. Şartları sağlamayanlar ise vergi ödemeye devam edecekleri belirtildi.





Emlak vergisinin birinci taksiti mart, nisan, mayıs aylarında, ikinci taksiti ise kasım ayında ödenmektedir. Peşin ödeme yapmak isteyenler ödemeyi 31 Mayıs 2024 tarihine kadar yapılmalıdır.

Emlak vergisi büyükşehir belediye sınırlarında bina değerinin binde 2’si, diğer belediyelerde ise binde 1’i oranında gerçekleşir.

Hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanlar, engelliler, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutlarından emlak vergisi alınmayacaktır.

2024 yılında emekli olanlar ise 2025 yılından itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecekler.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?


İlk defa emekli olanların emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmalılar.

“Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurularak belediyeye verilmeli. Belediyeler, emeklilerden form dışında başka bir belge talep edemeyecekler.

ÇALIŞAN EMEKLİ EYT’LİLER YARARLANABİLECEK Mİ?

Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için herhangi bir işte çalışmamaları gerekiyor.

2023 yılında elde ettikleri faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin 150 bin lirayı aşmaması gerekiyor. Emekli olduktan sonra sigortalı bir işte çalışmaya devam eden EYT’liler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmayacak.


Muafiyetten yararlanmaya, çalışmayı bıraktıktan sonra başlayabilirler. Gelir getirmeyen dükkan, arsa ve araziye sahip olan EYT’lilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanmasında bir engel bulunmamaktadır.

KONUTTA OTURMA ŞARTI NEDİR?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için konutta bizzat oturma zorunluluğu bulunmamaktadır. Brüt 200 metrekareyi aşmayan konutunu kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya vermekle birlikte kendisi de kirada oturanlar veya bedel ödemeksizin aile üyelerine daimi olarak kullandıranlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanıyor.

Emlak vergisi muafiyetinden, 200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi bulunan emekliler hisseleri oranında yararlanmaktadırlar. Sahip olduğu konutunun yanı sıra miras kalan başka bir evde hissesi olanlar ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayacak.

Ölen eş veya anne babadan dolayı dul, yetim aylığı bağlanmış olanlar da brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri bulunması halinde muafiyetten yararlanabilecekler.


YAZLIK İÇİN VERGİ MUAFİYETİ BULUNMUYOR

Yazlık evi olan emekliler mesken olarak kullandıkları ev için muafiyetten yararlanamayacak.

Yazlıktan başka evi olmayan emeklilerin yazlık eve vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için sürekli ikamet ediyor olması gerekmektedir.

Bunun için yazlıkta sürekli oturulduğunun elektrik ve su faturasıyla kanıtlanması gerekecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap