SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emekliye seyyanen zam iddiası: En düşük emekli maaşı 14 bin lirayı aşacak

Emekliye seyyanen zam iddiası: En düşük emekli maaşı 14 bin lirayı aşacak

29 Ocak 2024 Pazartesi - 13:38




Kulislerde emeklilere seyyanen zam yapılacağı konuşuluyor. Seyyanen zamla birlikte en düşük emekli aylığının 14 bin lirayı aşacağı öne sürüldü. Zam müjdesinin yerel seçimlerden önce mart ayında verileceği belirtiliyor.





Enflasyon verilerine göre yüzde 37.57 zam almaya hak kazanan SSK ve Bağkur emeklilerine ek zamlarla birlikte yüzde 49.25 oranında zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 7.500 TL'den 10.000 TL'ye yükseltildi.  

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM İDDİASI

2024 yılını ''Emekliler Yılı'' ilan eden iktidarın yeni planı ortaya çıktı. İddiaya göre, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi emeklilere seyyanen zam yapılacak. Kulislerde seyyanen zammın 4 bin TL olacağı konuşuluyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ NE KADAR OLACAK?

Özellikle düşük maaş alanlara yönelik iyileştirme yapılacağı belirtilirken,  yerel seçimler öncesi en düşük emekli maaşının 14-17 bin lira bandına çıkarılacağı öne sürülüyor. 

ŞEREF OĞUZ: EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 14 BİN 431 TL'YE YÜKSELEBİLİR

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz ise emekli maaşlarına düzeltme yapılabileceğini belirterek, ''Mart ayında, seçim öncesinde ben bir düzeltme bekliyorum. Çünkü bu 6 milyon emekli oy veriyor! Bu emeklilerimizin maaşlarının, TÜRK-İŞ'in 2023 Aralık ayında açıkladığı açlık sınırı olan 14 bin 431 TL'ye yükseltileceğini düşünüyorum. Tabii burada keskin bir bıçak da var, mesela 10 bin 2 TL alanlar ne olacak? Yani tüm emekliler için kademeli bir artış da gündeme gelebilir. Hükümetin tüm alternatifleri değerlendireceğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı. 


FATİH PORTAKAL MART AYINI İŞARET ETTİ

Gazeteci Fatih Portakal da benzer bir iddia ortaya atmıştı. Portakal, ''Seçim anketleri 1-2 puan farkla çıkarsa, Mart'ta ek zamların geleceğini düşünüyorum...'' dedi ve ekledi: ''Emekliye bunu verecekse ister istemez asgari ücretli, memur, memur emeklisi kazan kaldıracak. Öyle bir denge bozukluğu olacak''

EMEKLİLERE YENİ MÜJDELER YOLDA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca TBMM'ye sunulan bilgi notundan yapılan derlemeye göre, Emekliler Yılı kapsamında emekliye öncelik ve ayrıcalık tanıyan projeler gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda emeklilere yönelik ekonomik ve sosyal destek hizmetlerinin, refah düzeylerini artırıcı ve sosyal devlet anlayışını hissettirici olumlu düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

2024 yılı boyunca emeklilere yönelik çalışmalar, projeler ve programlar tanıtılarak tek tek hayata geçirilecek ve bu projeler daha sonra da süreklilik arz edecek.


Proje kapsamında emeklilerin sosyal hakları daha da genişletilecek, daha güvende ve huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlayacak adımlar atılacak. Sağlık, eğitim, kültür ve daha birçok alanda emeklilere avantaj sağlayacak yeni hizmetler sunulacak.

EMEKLİYE ÖZEL HİZMETLER

Emeklilere özel tasarlanmış hizmetler sunularak yaşam kaliteleri artırılacak. Sağlık hizmetlerinden kültürel etkinliklere, ulaşımdan sosyal imkanlara kadar geniş bir yelpazede emeklilere yönelik avantajlar sağlanacak. Emeklilerin görüş ve taleplerine önem verilerek karar alma süreçlerine dahil edecek projeler gerçekleştirilecek.

Emeklilerin tecrübelerinden faydalanılarak daha etkili ve sürdürülebilir çözümler üretilecek.

AYRICALIK VE İNDİRİM İMKANI

Program kapsamında kamu kurumlarıyla, bankalarla, özel sektörle protokoller yapılacak. Emeklilere birçok hizmette öncelik, ayrıcalık, indirim gibi imkanlar sağlanacak.

Emeklilere sunulacak sosyal aktivite imkanları kişilerin emeklilik dönemlerini daha aktif, sağlıklı ve sosyal bir şekilde sürdürmelerine katkı getirecek.


"EMEKLİ BULUŞMALARI" GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Emeklilerin topluma katılma hakkı çerçevesinde "emekli buluşmaları" gerçekleştirilerek, emekliler arasında sosyal etkileşim ve sosyal bir ağ oluşturulması sağlanacak. Emekli buluşmalarına çalışma yaşamındaki gençlerin katılımı sağlanarak emeklilerin tecrübe aktarımlarında bulunmasına vesile olunacak.

EMEKLİLER DANIŞMAN OLABİLECEK

İşe yeni başlayanlar ile mesleki ve teknik alanlarda işbaşı eğitim gören kişilere yönelik emeklilerin danışman olarak yer alabilmelerini sağlayacak bir emekli havuzu oluşturulacak ve bazı sektörlerde pilot uygulama başlatılacak.

Farklı meslek grubundaki emeklilerin yaşam boyu kariyer anlayışı ile mesleki bilgi ve tecrübelerini aktarabilecekleri dijital bir platform oluşturulacak. Bu platformdan meslek seçme aşamasında olan ve mesleğe yeni başlayan gençlerin yararlanması, emeklilerin deneyimlerini paylaşmasına imkan verilmesi hedefleniyor.

Ülkenin farklı bölgelerinde kaybolmaya yüz tutmuş zanaatların yaşatılması ve bunların gelecek nesillere aktarılması için öğretmeye yönelik organizasyon ve programlar düzenlenecek. Gençlerin bu zanaatları yaşatabilmeleri için desteklenmesi de sağlanacak.

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
2
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap