SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emeklilikte yaş bekleyene sağlık hakkı

Emeklilikte yaş bekleyene sağlık hakkı

10 Haziran 2019 Pazartesi - 16:29




Milyonlarca vatandaş merak ediyor. Emeklilik için prim ve yıl şartını doldurup yaşı bekleyenler çalışmadıklarında nasıl sağlık hizmeti alacaklar?





Emeklilik için yaşı bekleyenler çalışmadıklarında sağlık hizmetlerinden faydalanabilicek mi? Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem yanıtladı.
 
SORU : Emeklilik için prim ve yıl şartlarımı doldurdum. Şimdi yaşı bekleyeceğim. İşten ayrılırsam sağlık hizmetlerinden faydalanabilir miyim?
CEVAP : Ülkemizde özellikle 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan birçok çalışan prim ve yıl şartını tamamlamış durumda. Bu sigortalılar şimdi yaş şartının dolmasını bekliyorlar. Bir kısmı çalışmaya ve prim ödemeye devam ederken bir kısmı da tazminatını alarak yaşı çalışmadan bekliyor.
 



Çalışanlar açısından sağlık hizmetleri bakımından bir problem çıkmıyor. Çalıştıkları için zaten Genel sağlık Sigortası (GSS) primleri yatırılmış oluyor. Ancak çalışmayan ve birinin bakmakla yükümlü kişisi olmayanlar, yani eşinin ya da çocuğunun sigortasından yararlanmayanlar açısından durum değişiyor. Bu şekilde olanların gelir testi yaptırıp gerekirse GSS primi ödemesi gerekiyor. İşten ayrıldıktan sonra sigortalılar açısından 100 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı var. Bu 100 günün sonrasında eğer çalışmaya başlamazlarsa GSS primi ödemek durumundalar. Bunun için öncelikle gelir testi yaptırmakta fayda var. Çünkü eğer gelir testinde kriterlere uygun çıkarsanız bu kez GSS primlerinizi devlet karşılıyor. Yani eve giren gelir hanedeki kişi sayısına bölünerek belli bir miktarın altında olursa GSS primi ödenmiyor. Bunun dışında kalanlar ise her ay GSS primi ödemek zorunda.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap