SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Elektrikte yeni tarife 1 Mart'ta başlıyor: Faturalara ne kadar indirim gelecek?

Elektrikte yeni tarife 1 Mart'ta başlıyor: Faturalara ne kadar indirim gelecek?

23 Şubat 2022 Çarşamba - 13:21




Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik faturalarına yönelik düzenlemenin 1 Mart itibariyle devreye gireceğini açıkladı. Peki yeni düzenleme elektrik faturalarına nasıl yansıyacak? İşte detaylar...





Hem vatandaşın hem esnafın belini büken elektrik faturalarına indirim geliyor. Milyonların beklediği düzenlemeyle ilgili detayların hafta başında açıklanması bekleniyor. 

1 Mart'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifeyle ilgili nihai karar, kabine toplantısında verilecek.

FATURALARA NASIL YANSIYACAK?

Enerji yönetiminin sürdürdüğü çalışmalar kapsamında, konut abonelerine uygulanan ilk kademe tarifede yüzde 10 ile 15 arasında indirim öngörülüyor.

Bu hesaba göre, 300 liralık elektrik faturasında 30-45 TL indirim öngörülüyor.


ESNAFA YÜZDE 25'E YAKIN İNDİRİM

Ticarethane abonelerinin faturalarında ise yüzde 25'e yakın indirim planlanıyor.

1250 liralık faturanın 940 lira civarına düşmesi yani yaklaşık 300 liralık bir indirim gelmesi bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte yeni tarife için sektör temsilcileriyle de bir araya gelerek çalışmaları sürdürüyor.

TİCARETHANELER İÇİN KADEMELİ TARİFE


Ticarethanelerde 2 lira 74 Kuruş, konutlarda ilk kademede 1 lira 37 Kuruş, ikinci kademe 2 lira 6 Kuruş olan elektrik birim maliyetini düşürmek için formüller değerlendiriliyor.

Ticarethane abonelerinin maliyetini düşürmek için kademeli tarifeye geçilecek.

Ticarethane aboneleri için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıkladığı yüzde 25'lik indirime göre esnafın tarifesinde farklı indirim senaryoları üstünde duruluyor.

İndirim için doğrudan tarife rakamlarının düşürülmesi ya da KDV indirimi, üstünde durulan formüller arasında.

İndirim, açıklandığı gibi yüzde 25 oranında olursa esnafın elektrik birim maliyeti, 2 lira 6 kuruşluk konutların ikinci kademesine çekilmiş olacak.


Sivil toplum kuruluşları dernekler ve cemevlerine bakacak olursak cemevleri ticarethane statüsündeydi. Bunun konuta çevrilmesi ve daha indirimli bir tarifeden faturalandırılması bekleniyor.

1 MART'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik faturalarıyla ilgili düzenlemenin 1 Mart itibariyle devreye alınacağını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

"210 kilovatsaate kadarki indirimli tarifede ve 210 kilovatsaatin üstündeki birim fiyatlarda vatandaşlarımızın lehine olacak yeni bir düzenleme imkânı üzerinde şu anda çalışılıyor. Esnaf ve sanatkârlar için de indirimli bir tarife söz konusu olabilecek. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecek. 1 Mart itibarıyla bu uygulamaya geçmeyi planlıyoruz. Bu adım da milletimizin sesine kulak verdiğimizin göstergesidir. Vatandaşlarımızı rahatlatacak çözümler sunmaya devam edeceğiz."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap