SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Elektrik faturası nasıl düşürülür? İşte 9 taktik

Elektrik faturası nasıl düşürülür? İşte 9 taktik

10 Ocak 2022 Pazartesi - 14:42




Türkiye kademeli elektrik faturası dönemine girdi. Şimdi gözler yeni faturalara çevrildi. Zam öncesi aylık 150 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyenlerin faturaları katlanmaya başlayacak, yani aynı miktarda kullanıma devam ederseniz daha fazla ödeyeceğiniz anlamına geliyor. Peki ayda 150 kilovatsaatin altında elektrik tüketmek mümkün mü? Elektrik faturasının düşük gelmesi için neler yapmak gerekir? İşte 9 taktik





Cep delecek kademeli tarife uygulaması bu ay başladı. Belirlenen asgari kullanım miktarına göre faturalar fiyatlandırılacak. Buna göre; elektrikte mesken aboneler için aylık 150 kilovat saate (kWh) kadar olan tüketim miktarı için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’in üstündeki kısmı için ise 2.06 TL/ kWh olarak uygulanacak.

Peki 150 kWh olarak belirlenen tüketim miktarı üstüne çıkmamak mümkün olabilir mi? Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) elektrik, doğal gaz ve petrol ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlarla ilgili açıklamasında Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kWh olduğu ifade ediliyor.

Zor ama imkansız değil

Bu aile 1 ayı 150 kilovatsaat enerji harcayarak geçirebilir mi? BBC Türkçe'ye konuşan Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu'na göre bu biraz zor ama imkansız değil.

Faturaların okunma bilgisi bölümünde Tek Zamanlı, Gündüz, Puant ve Gece diye bölümler mevcut. Bu kullanıcılara tek zamanlı ya da üç zamanlı sunulan bir tarifeyi gösteriyor.

Tek zamanlı tarifede elektriğin fiyatı gün boyunca aynı fiyattan hesaplanıyor. Çok zamanlı tarifede ise ücretlendirme günün hangi saatinde olduğuna göre değişiyor.

Örneğin puant diliminde yani elektriğin en yoğun kullanıldığı 17:00-22:00 saatleri arasında daha pahalı oluyor. Gece diliminde yani elektriğin en az kullanıldığı zamanda daha ucuz oluyor.

Peki 150 kilovatsaatin altında kalmak için ne yapabiliriz?

İşte Küfeoğlu'nun önerileri...

Klima kesinlikle kullanmayın

Klima kesinlikle kullanmayın. Eğer klima mecbursa kışın 18 derece, yazın 26 derecede çalıştırılmalı. Bu derecedeki her artış, kullanılan elektriği artırıyor.

En çok harcayan buzdolabı

En çok elektrik harcayan cihazlardan olan buzdolabı sürekli çalışıyor. Daha az enerji harcaması için buzdolabınızda çok gıda olmaması gerekiyor. Ayrıca ısı transferini rahat yapabilmesi için buzdolabının arkasında da biraz boşluk bırakılması gerekiyor.

Müsriflik yapmayın

Kettle'a muhakkak içilecek kadar su konulmalı. Kettle'ın tamamını doldurup bir bardak çay içilmemeli.

Led aydınlatmaya geçin

Kullanılmayan ışıklar kapatılmalı. Mümkünse evdeki tüm aydınlatma led aydınlatmaya çevrilmeli.

Evdeki cihazlar A sınıf olsun

Evdeki cihazları A sınıf, A Plus sınıf enerji verimliliğine sahip olması gerekiyor.

Saçlarınızı havluyla kurutun

Saç kurutma makine kullanmak yerine havluyla saç kurutulmalı.

Çamaşırlarınızı asarak kurutun

Çamaşır kurutma makinesi kullanılmamalı, çamaşırlar asılarak kurutulmalı.

Havalandırma ve ısı transferi için kışın pencereleri kapıyı fazla açmamak, yazın ise açmak gerekiyor.

Tüm bu önlemleri sayan Küfeoğlu, "Bunların tamamı yapılsa dahi ortalama bir Türk ailesinin 150 kilovatsaat altında yaşayabileceğini düşünmüyorum" diye ekliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap