SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Elektriğin yarısı temiz enerjiden

Elektriğin yarısı temiz enerjiden

04 Kasım 2023 Cumartesi - 11:09




Enerjide 5 yıllık yol haritasını açıklayan Bakan Bayraktar, “Rüzgar ve güneşte kurulu gücümüzü 3,5 kat arttırarak yenilenebilir kaynakların üretimdeki payını yüzde 50’ye yükselteceğiz. Ekonominin her alanında enerji tasarrufu yapacağız” dedi.





TBMM’de kabul edilen 12. Kalkınma Planı’yla birlikte, gelecek 5 yıllık enerji politikaları yol haritasında, yenilenebilir kaynaklar ve tasarruf öne çıkacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Önümüzdeki 5 yıl içinde elektrikte kurulu gücümüzü yüzde 27 artışla 106 bin megavattan 136 bin megavata çıkaracağız. Rüzgar ve güneşte kurulu gücümüzü 3,5 kat arttırarak yenilenebilir kaynakların üretimdeki payını yüzde 50’ye yükselteceğiz” dedi.

Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 12. Kalkınma Planı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, “Bu plan döneminde enerji politikamızın en büyük önceliği arz güvenliğinden taviz vermeden enerji dönüşümü için gerekli adımları atmak olacak. 2028 yılında birincil enerji talebimizin yüzde 15 artarak 190 milyon ton eşdeğer petrol seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu süreçte oluşacak enerji ihtiyacını karşılarken temel prensibimiz; kesintisiz, kaliteli ve ucuz enerji tedariki olacak” diye konuştu.

3,5 kat artış

Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimi içindeki payını artırmaya devam edeceklerini vurgulayan Bayraktar, “Önümüzdeki 5 yıl içinde elektrikte kurulu gücümüzü yüzde 27 artışla 106 bin megavattan 136 bin megavata çıkaracağız. Bunu yerli kaynakların üretimdeki payını artırarak yapacağız. Rüzgar ve güneşte kurulu gücümüzü 3,5 kat arttırarak yenilenebilir kaynakların üretimdeki payını yüzde 50’ye yükselteceğiz. Bu süreçte baz yük ihtiyacımızı da Akkuyu Nükleer Güç santralini tam kapasite devreye alarak güçlendireceğiz” dedi.

Yenilenebilir kaynaklara yapılacak yatırımların, Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefine ulaşmak için de hayati bir rol oynayacağını kaydeden Bayraktar, “Her yıl rüzgarda bin 500, güneşte 3 bin 500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Bayraktar, enerji verimliliği kapsamında 2028 sonuna kadar 4,5 milyon ton eşdeğer petrol (TEP) düzeyinde tasarruf yapmayı planladıklarını dile getirerek, “Ekonominin tüm alanlarında enerji verimliliğinin teşvik edilmesini öncelik konularımızdan biri olarak belirledik. Plan döneminde enerjinin her alanda verimli kullanımına yönelik çalışacağız” dedi.


Konutlarda yol haritası

 

12. Kalkınma Planı’na göre önümüzdeki süreçte yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusunda bir dizi adım atılacak. Yerli aksam yükümlülüğü olan yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak, deniz üstü YEKA projeleri geliştirilecek. Meskenlerde yenilenebilir enerji kullanımının artırılmasına yönelik potansiyel belirlenecek, yol haritası oluşturulacak. Binalarda enerji verimliliği alanında enerji performans sözleşmeleri, enerji hizmet şirketleri modeli ve kredi garanti fonunun kullanılması gibi alternatif yöntemler yaygınlaştırılacak. 2022’de 9 bin 425 MW olan güneş enerjisi kurulu gücü 2028’de 30 bir MW’ye, 11 bin 396 MW olan rüzgar kurulu gücü ise 18 bin MW’ye çıkarılacak. 

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap