SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ekonomiye yeni harita!

Ekonomiye yeni harita!

03 Eylül 2017 Pazar - 10:52




Sıfırdan yatırımlar konusunda 3 yıldır bir bekle-gör durumu olduğunu söyleyen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan yeni yol haritasına yönelik açıklamalar yapt





Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ekonominin yeni yol haritasını açıkladı. Sıfırdan yatırımlar konusunda son 3 yıldır bir bekle-gör durumu olduğunu söyleyen Elvan, bundan sonrası için de umutlu. Elvan, “Komple yeni yatırım yapacak olanların bekle-gör politikası uyguladığını görüyoruz. Bu tüketicilerde de böyledir. Tüketiciler bekler, bekler ve tüketimde patlama olur. Yatırımlarda da artış olacağını düşünüyoruz” dedi. 

ORANLAR SİNYAL VERİYOR

Kapasite kullanım oranlarının da yeni yatırımlar için sinyal verdiğini söyleyen Elvan, “Otomotiv sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 87’lere ulaşmış durumda. Normal olarak yüzde 80 ve üzerine ulaşıldığında, ilave bir yatırım mutlaka gerekir. Kapasite kullanım oranı mayıs temmuz ortalaması, 2008 yılı sonrasındaki en yüksek seviyede, yüzde 78.8. Türkiye’nin ülke risk primi Aralık 2014’ten bu yana en düşük düzeyinde. Ayrıca PMI (Satın alma yönetici endeksi) da son 43 ayın en yükseğinde. Bu nedenle 2017 yılı ikinci yarı ve 2018 yılında sıfırdan yatırımların artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

KGF’NİN YÜZDE 3’Ü YATIRIMA

Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerine de değinen Elvan, ekonominin 2017’de düze çıkmasındaki en önemli faktörlerden birinin KGF olduğunu söyledi. Bu kredilerin işletme sermayesi ihtiyacı olan firmalara ciddi katkısı olduğunu belirten Elvan şöyle devam etti: “KGF kapsamında 201 milyar liralık kredi büyüklüğü oluştu. İşletme sermayesi ihtiyacı olan firmalara ciddi katkı sağlandı. KGF’den alınan desteğin, yüzde 97’si işletme kredisi oldu. Yatırımlara giden oranı ise yüzde 3 oldu. Bu krediler zor durumda olanlara rahat bir nefes aldırdı ve kapanma aşamasında olan firmaların önünü açtı. Bu iyi gidiyor. İkinci bir KGF çalışmamız ise yok. Zaten şu anda ekonomik gelişmeler beklentilerin üzerinde gidiyor.”


BÜYÜME EYLÜLDE REVİZE EDİLECEK

Büyüme konusunda 2016 yılında iyi bir performans gösterdiklerini, 2017 yılının da beklentilerin üzerinde gittiğini söyleyen Elvan, “Birinci çeyrekte beklentilerin üzerinde bir oran geldi. 2. çeyrek, 1. çeyreğin üzerinde olacak. 3. çeyrekte de, 2. çeyreğin üzerinde bir büyüme oranı bekliyoruz. 4. çeyrekte ise büyüme olacak ama baz etkisi nedeniyle 3. çeyrek kadar olmayacak. Dolasıyla, 2017 için yüzde 5’in üzerinde bir büyüme olacak. Yeni Orta Vadeli Programı (OVP) eylül ayında açıklayacağız ve orada büyümeyi revize edeceğiz. 2018’de de yüksek bir büyüme bekliyoruz” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap