SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ekonomik veriler düşündürüyor!

Ekonomik veriler düşündürüyor!

16 Nisan 2019 Salı - 12:35








Ekonomik açıdan zor bir dönemden geçen Türkiye'de göstergeler de yaşanan sıkıntıyı gözler önüne seriyor. 31 Mart seçimlerinden sonra Nisan ayında açıklanan enflasyon, işsizlik, sanayi üretimi, TÜFE gibi önemli veriler yüzleri güldürmedi. NOT: Bu rakamları TÜİK ve güvenilir resmi kurumlar açıklıyor.



Geçen yıl başlayan ve yaz aylarında zirveye çıkan ekonomik krizin etkisi her geçen gün daha da hissedilir durumda. Ekonomik göstergeler de bunu doğruluyor. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla tekrar gözlerin çevrildiği ekonomiden gelen haberler yaşanan sıkıntının kanıtı gibi.

ENFLASYON YÜKSELDİ

Türkiye yüksek enflasyona çare bulamıyor. Enflasyon 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,71 arttı. Mart ayında fiyatı en çok artan ilk 7 ürün yine sebze ve meyve oldu.



İŞSİZLİK ZİRVEDE

Türkiye’nin en büyük problemlerinin başında işsizlik geliyor. İşsizlik oranı ekonomide gözlenen daralmanın etkisiyle Aralık-Ocak-Şubat aylarını kapsayan Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 3.9 puan artışla en son Mart 2009’da gördüğü yüzde 14.7’ye yükseldi. İşsiz sayısı son 1 yılda 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu.

İşsizlik oranının iş gücüne katılım oranındaki azalmaya rağmen küresel krizin yaşandığı 2009 yılındaki seviyelere gelmesi dikkat çekerken, sektörler genelinde istihdamda düşüş gözleniyor.



Ocak verisinde dikkat çeken bir diğer husus ise genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranının 6.8 puanlık artış ile yüzde 26.7 olarak, verinin yayınlanmaya başladığı 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye gelmesi.

SANAYİ ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.  Buna göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 düşüş gösterdi. Bu dönemde 100 olarak hesaplanan endeks, geçen yıl şubatta 105,3 seviyesinde bulunuyordu.



İMALAT PMI MART’TA 47.2

Ekonominin daralacağı ya da büyüyeceğine dair fikir veren İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) Mart’ta 47.2’ye yükselerek geçen yıl Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı, ancak sektördeki daralmanın ılımlı da olsa son bir yıldır sürdüğüne işaret etti. Endekste 50'nin altı daralmaya, üzeri seviyeler büyümeye işaret ediyor.

TÜFE’DE ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,20, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,04 artış gösterdi.



Bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 1,88, ormancılık ürünlerinde yüzde 5,19 artış, balıkçılıkta ise yüzde 4,71 azalış gerçekleşti.

YASAL TAKİBE DÜŞENLERİN SAYISI ARTTI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Şubat 2019 Raporu yayımlandı.

Buna göre bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ilk iki ayda 2018’in aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 176 bin kişi oldu.

Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 40 yükselerek 212 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk iki ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 333 bin kişi oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap