SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ekinin boyu kısa kaldı, çiftçiyi korku sardı

Ekinin boyu kısa kaldı, çiftçiyi korku sardı

09 Mayıs 2016 Pazartesi - 11:55




Kuraklık ve zirai don nedeniyle boyu 15-20 santimetrede kalan ve erken başak vermeye başlayan arpa ve buğday, çiftçiyi kara kara düşündürüyor.





Türkiye'nin tahıl ve meyve üretiminde  söz sahibi olan İç Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerde, nisan ayında yağışların  beklenen seviyede olmaması ve zirai don yaşanması, hububat ve meyve üreticisini  endişelendiriyor.

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir  Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayının son birkaç günü hariç  Türkiye genelinde neredeyse hiç yağış olmadığını, aksine hava sıcaklıklarının  mevsim normallerinin çok altına düşerek zirai don olayının yaşandığını söyledi.

Yaşanan kuraklık ve don olaylarının 2016 yılının çiftçiler açısından  çok sancılı geçeceğinin habercisi olduğunu ifade eden Güneş, bu durumun en çok  arpa ve buğday üreticisini zarara uğratacağını vurguladı.

Anadolu'da birçok bölgede çiftçinin buğday tarlalarını sulamak zorunda  kaldığını ancak bunun da fayda etmediğini dile getiren Güneş, şunları kaydetti:

"Kuraklık nedeniyle ekinin boyu çok kısa kaldı ve başak vermeye  başladı. Normalde haziran ayında boyu yarım metreye ulaşınca başak vermesi  gereken ekin, 15-20 santimetre boyunda kelle verdi. Bu şekilde hem başak zayıf  kalacak, içini dolduramayacak hem de tarlanın büyük bir bölümünde biçerdöver  hasat yapamayacak. Kelle küçük kaldığı için biçilemeyecek. Bu da rekoltenin ve  kalitenin düşmesine neden olacak. Aynı durum arpa için de geçerli. Kuraklık ve  nisan ayının 24'ünde görülen soğuk havayla ekinler dondan da etkilendi. Bazı  bölgelerde biraz iyi olan ekinler de don nedeniyle zarar gördü. Çiftçi ne  yapacağını şaşırmış durumda."


"SARI CÜCE" HASTALIĞI

Kuraklıkla ekinde "sarı cüce" hastalığı görülmeye başladığına da  dikkati çeken Güneş, hastalığın Orta Anadolu'da ilk defa bu yıl görüldüğünü  bununla ilgili de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin inceleme  yaptığını, gerek duyulması halinde ilaçlama yaparak ekini kurtarmaya  çalışacaklarını ifade etti.

Güneş, mayıs ayına gelinmiş olmasına rağmen birçok bölgede ekinin daha  toprağı kapatamadığını, tarlaya bakıldığında zeminin görüldüğünü belirterek,  şunları kaydetti:

"2015 yılında ülke genelinde 21 milyon ton buğday üretilmişti ve  Türkiye'nin ihtiyacını karşılamıştık. Bu yıl bu rekolteye ulaşmamız şu an için  imkansız gibi görünüyor. Çünkü ekininin durumu ortada. Kalite açısından da ciddi  anlamda sıkıntılar yaşanacak. Çünkü buğdayın özü olmayacak. Buğdayın özü  olmayınca hem kullanım alanı daralıyor hem de değeri düşüyor. Çiftçiler  rekolteden zarar edeceği gibi fiyat olarak da sıkıntı yaşayabilir. Şimdiden buna  hazırlıklı olmamız gerekiyor."

ARALIKLARLA ETKİLİ OLAN YAĞIŞLAR EKİNİN TAMAMEN KURUMASINI ÖNLEDİ


Bu mevsimde ekinde sarılık olmaması gerekirken bölgesel kurumalar ve  sarılıklar oluştuğunu anlatan Güneş, mayıs ayının ilk haftasında aralıklarla  etkili olan yağışların ekinin tamamen kurumasının önüne geçtiğini söyledi.

Güneş, zarar gören bölgelerin bundan sonra etkili olacak yağışla  kısmen kurtarılabileceğini belirterek, yine de zararın tamamen ortadan  kaldırılamayacağını, bu noktada devletten yardım beklediklerini ifade etti.

Zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Güneş, "Biz  borçların ertelenmesini, nakit para yardımı yapılmasını istiyoruz." dedi.

Kuraklık ve soğuk havanın sadece arpa ve buğdayı değil, meyveciliği ve  hayvancılığı da olumsuz etkilediğine işaret eden Güneş, nisan ayında görülen don  nedeniyle Kayseri, Yozgat, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Sivas gibi illerdeki  kayısı, elma, kiraz ve ceviz ağaçlarının soğuk aldığını, besicilerin de  hayvanlarını otlatacak ot bulamadığını sözlerine ekledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap