SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dünya böyle gördü: ‘Döviz garantili mevduatın geleceği belirsiz’

Dünya böyle gördü: ‘Döviz garantili mevduatın geleceği belirsiz’

21 Aralık 2021 Salı - 13:07




Dolar/TL kurunda sert düşüşe neden olan döviz garantili mevduat planı, dış basında geniş yer buldu. Uluslararası basın "Yeni politikaların sürdürülebilir olup olmadığı beli değil" yorumunda bulundu.





Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,  dün açıkladığı döviz garantili mevduat planı ve dövizdeki sert düşüş uluslararası finans basınının manşetlerinde geniş yer buldu.

Dün Türk lirasındaki değer kaybının tarihi yüksek seviyeye ulaşmasının ardından Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın TL mevduatlarına döviz kurlarındaki yükselişe endeksli getiriye ilişkin açıklaması sonrası TL, dolar ve euro karşısında sert yükseldi.

ABD basını, “Hükümetin yeni önlemleri, yatırımcıların dolar talebini azaltmayı ve ülkenin para birimi için üç aylık kargaşaya son vermeyi amaçlıyor. Ancak yerel yatırımcıların nasıl tepki vereceği ve yeni politikaların sürdürülebilir olup olmadığı henüz belli değil” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin kredi risk primlerinin hâlâ çok yüksek olduğunu hatırlatılan yazıda, yatırımcıların ülkenin borç geri ödeme kabiliyeti konusunda endişeleri olduğunu belirtti.

JAPONYA’DA YOĞUN İLGİ


Japon medyasına konuşan uzmanlar, Liradaki hareketlerin çok aşırı olduğu göz önüne alındığında, piyasada sadece kısa vadeli etki oluşturacağını belirttiler.

İngiliz iş dünyası gazetesi Financial Times (FT) ise “Erdoğan, artan enflasyona rağmen son dört ayda dört faiz indiriminde ısrar ederek 83 milyonluk ülkesini para krizine soktu” ifadelerine yer verdi.

FT ayrıca, Türk ekonomisi çaresiz yorumunda bulundu.

REUTERS: TL GERİ DÖNDÜ

Reuters ise “Erdoğan’ın anti-dolarizasyon planının ardından Türk lirası geri döndü” başlığını attı.


Konu ile ilgili Reuters’a konuşan uzmanlar “Erdoğan’ın açıkladığı tedbirler rekor düşüşlere ve kesintisiz kırılmalara son verecek, ancak liranın geçen yıl görülen seviyelerde işlem görmesi için merkez bankasından daha fazla desteğe ihtiyaç var” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap