SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolarda sert yükseliş?

Dolarda sert yükseliş?

05 Ekim 2016 Çarşamba - 15:57




OHAL süresinin üç ay daha uzatılması ve Fed'in faiz artırım ihtimalinin yakın dönemde güçlenmesiyle birlikte dolar/TL 3.06'nın da üstüne çıktı.





Dolar/TL dün akşam saatlerinde Temmuz sonundan beri en yüksek olan 3.0650’ye kadar yükseldikten  sonra bu sabah 3.0630 seviyesinde bulunuyor. Son birkaç günde görülen yabancı çıkışları, OHAL’in üç ay  daha uzatılması, kamuda görevden uzaklaştırmaların politik  riskleri artırması ve ABD verileri ile Fed yetkililerinin  açıklamalarının ardından Fed’in faiz artırımlarının yaklaştığı  algısıyla doların global bazda güçlenmesine paralel dolar/TL’de  sert yükselişler söz konusu.

 Beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin TCMB’nin  faiz indirimlerine devam edeceği algısı oluşturmasının da kurda  yükselişi tetiklediği belirtiliyor.  Dün saat 1733’te 3.0479/3.0485 seviyesinde olan dolar/TL  akşam saatlerinde 25 Temmuz’dan bu yana en yüksek  olan 3.0650’ye kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 0820’de  3.0620/3.0635 seviyesinde.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, dolar/TL’deki ani yükselişi yorumladı. Dünya ekonomilerdeki büyüme tahminlerinin düşürülmesi, Fed’in faiz arttırma ihtimali ve yurt içindeki gelişmelerin doları tetiklediğini belirten Maviş şöyle dedi:

“Dolar/TL en son 20 Temmuz’da 3.0963’ü görerek rekor kırmıştı. Bugün ise 3.0264 seviyesini geçen kur bir sıçrama hareketine girerek 3.06’yı aştı. Bu mevcut sıçramayı tetikleyen etmenleri ise;
* Brexit’in 2017’nin birinci çeyreğinde başlayacağına dair açıklamalar,
* Gittikçe şahinleşen Fed başkanlarının açıklamalarıyla Fed’in faiz artırma oranının yüzde 17’den 21’e çıkması ve Aralık’tan önce beklenmese de Kasım’daki toplantıda faiz artırma ihtimalinin az da olsa ortaya çıkmış olması,
* Deutche Bank’ta yaşanan sıkıntı ve Avrupadaki bankacılık sisteminin kaygıları,
* Moody’s’in not indirmesi ve diğer kredi kuruluşu Fitch’in de notumuzu indiri mi sorusu ve OHAL süresinin uzatılması,
* Enflasyonun aşağı yönlü eğilime girmesiyle Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edebilme ihtimali,
şeklinde sıralayabiliriz. Bu görünen sebeplerin yanında, Türkiye’nin notunun indirilmesi sonrası fon satışları gelebilir kaygısı var. Doların hem emtia karşısında hem de yabancı para birimleri karşısında görece üstünlüğü olduğu ortaya çıktı. ABD seçim savaşının kızışması da dolar endeksini hareketlendirdi. Merkez Bankası ve Yurt dışındaki merkez bankaların büyüme tahminlerini düşürmesi de doları tetikledi. Dün daha ayakları yere basan bir orta vadeli program açıklandı. Büyüme tahmini aşağı çekişirken enflasyon tahmini yukarı yönlü olarak açıklandı. Büyüyememin ekonomiler üzerindeki olumsuz etkisi ile doların yine krallığını ilan etmesi mümkün. Bu yükseliş bir miktar devam edecek gibi devam ediyor.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap