SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar toplayanlar aman dikkat! Kritik dolar kuru seviyesini verdi

Dolar toplayanlar aman dikkat! Kritik dolar kuru seviyesini verdi

16 Ağustos 2021 Pazartesi - 15:16




Dolar kuru üzerinde kritik beklentiler devam ediyor. Dolar yatırımcısı, dolar kuru beklentilerini analizleri merak ediyor. Teknik analiz uzmanı Kıdemli Analist 8,50 üzerinde dolar toplayanları uyardı.





Dolar kuru yeni haftaya yatay seyirle başlarken serbest piyasada dolar kuru açılışını 8,81 TL seviyesinde yaptı. Dolar kuru şu dakikalar itibarıyla 8,50 TL seviyesinde hareketler yapıyor. Dolar ve altın için teknik analizlere yer veren Kıdemli Analist Youtube kanalı, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki durumunu analiz edip dolar kuru için kritik uyarılarda bulundu.

DOLAR KURU 8,30 BANDINA GERİ DÖNECEK

Kıdemli Analist Youtube kanalında dolar kuru için yapılan teknik analizde, “Bu hafta itibariyle dolar/TL'de tekrardan 8,30 bandının döneceğini teknik anlamda mümkün görüyorum. Bu bağlamda kısa vadede geri çekilmelerde dikkat edelim ancak 8,30 seviyesinin çok fazla denendiğini ve bir kere daha denenip altına doğru gelmesiyle, panik satışları da devreye girmesiyle birlikte çok sert bir şekilde 8 lira seviyesine doğru geri çekecektir.” denildi.

DOLAR TOPLAYANLARA TERS KÖŞE UYARISI

“Teknik anlamda dolar/TL’nin yönü zayıf gösteriyor.” diyen analiz uzmanı, 8,50 üzerinden dolar alanları uyardığını belirterek, “Kısa vadede bir 8,30 denemesini teknik anlamda göreceğiz diye düşünüyorum. Haftalık bazda TL pozitif bir seyir çizmeye devam ediyor. Bu da aslında beni mutlu ediyor. İki düşen dip Türk Lirası’nda haftalık bazda iki yükselen hatta daha da yükselmeye devam eden bir TL. Piyasaya belli ki bir olumlu haber akışı düşecek ve bu hafta olma ihtimali de yüksek. Özellikle bu fiyatlamaya dikkat edelim. Burada aslında ters köşelere dikkat etmekte fayda var. Beklenmedik bir şekilde kur tarafında bir geri çekilme göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.


KISA VADEDE GERİ ÇEKİLMELERE DİKKAT EDELİM

Teknik dolar kuru analizi şöyle:

“Haftayı 8,50’nin üzerinde kapatan bir dolar/TL gördük ancak kısa vadede ortalama değerlere baktığımızda ortalama değerlerin teknik anlamda sat sinyali oluşturduğunu yeniden gözlemliyoruz. Bu hem saatlik bazıları da hem günlük bazda ve haftalık bazda zaten momentumun giderek zayıfladığını geçtiğimiz hafta itibariyle gördük. Kritik bir haftayı geride bıraktık. Bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu kararını takip ettik. Piyasanın beklentisi gerçekleşti. Merkez Bankası piyasanın beklentisini bozmadı. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerine rağmen burada kısa vadede bu şekilde bir dengelenme gördük. Ben bu hafta itibariyle dolar/TL'de tekrardan 8,30 bandının döneceğini teknik anlamda mümkün görüyorum. Bu bağlamda kısa vadede geri çekilmelerde dikkat edelim ancak 8,30 seviyesinin çok fazla denendiğini ve bir kere daha denenip altına doğru teknik anlamda hareketin gelmesi demek 8,30 bandında panik satışları da devreye girmesiyle birlikte çok sert bir şekilde 8 lira seviyesine doğru geri çekecektir.

DOLAR/TL’DE ORTA VADEDE BİR UYUMSUZLUK VAR

Bu noktaya da dikkat etmekte benim açımdan fayda var. Şimdi haftalık bazda grafiğine baktığımızda saksonya yine bariz belirgin devam ediyor. Bu sinyalin bozulabileceğini düşünmediğini dile getirmiştim. Gördüğünüz gibi göstergeleri de satış sinyalleri yani bozulan yükseliş trendi ve düşen tepeler bunlar fiyat grafiği ile uyumsuzluk şeklinde yani dolar/TL'de aslında orta vadede bir uyumsuzluk var. Tepede haftalık grafiğe baktığımızda bu da yükseliş anlamında beklentilerin çok zayıf olduğunu bize düşündürüyor. Şimdi birde tabii şu da merak ediliyor. Bu ortalama değerler nasıl okunmalı, nasıl değerlendirilmedi. Ortalama değerler size veri sunmaz. Fiyat hareketlerinden sonra oluşan değerlerdir bunlar. Yani pazartesi itibariyle günün sonunda bir ortalama değer oluşur ve bu seviyeye göre ortalama değer önceden bir rakam belirlemez. Bunu da unutmayın. O yüzden gerçekleşmiş olan rakamı değerlendiriyor.


DOLAR YENİDEN YÜKSELİŞ TRENDİNİ BOZDU

Günlük bazda dolar/TL’ye baktığımızda 50 günlük ortalama değerin altına. Tekrardan satışlar gelmiş ve bölgenin altında günlük kapanış yapmayı başaran bir dolar kuru ile karşımızda ve tabii diğer bir taraftan baktığımızda yine dolar TL'nin teknik görüntüsünde şunu unutmayalım, bu fırça rengindeki çizgimiz bizim gördüğünüz gibi 100 günlük ortalama değerimiz. 8,37’lerden geçiyor. Turkuaz rengindeki 200 günlük ortalama derimizde 8,06 seviyesinden geçiyor. Biz dolar/TL'nin grafiklerine baktığımızda geçmiş dönemlerde turkuaz renkli ortalama 200 günün altında alım fırsatlarını geçmiş dönemlerde hep gördük. Yani bölgenin altı sürekli olarak bir alım fırsatı olarak karşımızda durduğunu ancak uzun vadede dolar/TL'yi takip ettiğimizde dikkat etmemiz gereken bir süreç bir durumdan bahsediyoruz. Çünkü şu anki içinde bulunduğu trend ve takip edilmesi gereken süreç önemli.

Dolar/TL’ye baktığımızda bu seviyelerde özellikle yeniden yükseliş trendini bozmuş ve bizlere çok ciddi anlamda bir mesaj veren bir kurum var. Bölgenin üzerine ilerlere dikkat demiştik. Gördüğünüz gibi tekrardan bölgenin altına bir satmamız geldi. Bunu da yine işaretlediğinizde zaten sizler de takip ediyorsunuz. Umarım ve baktığımızda da tekrardan yükseliş trendini bozan bir dolar/TL var. Çok dikkat etmemiz gereken bir hafta biliyorum. Birçoğunuz beklentisi yukarı. Yine bu hafta sonu için değerlendirme raporunu takip ettik. Görünümü durağana çevirdi ve burada 2023 seçimlerine değinerek, yıl sonu enflasyonuna değindi. Merkez Bankası'nın güvenilir olmasına değindi. Aslında çarpıcı bir değerlendirme. Kredi derecelendirme kuruluşu bizim ne kadar dostumuz? Ama onların da piyasa genel anlamda takip ettiğini ve yatırımcı algısını da göz önünde bulundurduğunu unutmakta fayda var diye düşünüyorum ama şu anki kısa vade görüntüleri teknik anlamda dolar/TL’nin yönü zayıf gösteriyor. Baktığımızda özellikle maddi göstergesi bu tepki yükselişiyle birlikte sıfır seviyesinin üzerine yükselemedi. Daha önce grafiklerde sıfır seviyesinin üzerine yükselişler ve sıfır seviyesinin altına grafiklerle takip ettiğimizde bu seviyenin bu değerin ne kadar önemli olduğunu umarım takip ediyorsunuzdur. Ve bu seviyelerde deyin etmeniz gerektiğini unutmayın. Bakın değerlendirmeleri zaten yaptığınızda trafik çalışmalarına baktığımızda iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.

DOLAR KURU İÇİN 8,30 BANDINA DİKKAT

Şimdi daha kısa saat dilimine geldiğimizde dolar/TL tarafında bu noktada saat sinyalinin ne kadar geçerli olduğunu bizler görebiliyoruz ve takip edebiliyoruz. Zaten şöyle grafiğimiz sıraladığımızda 4 saatlik bazda dolar/TL'nin sat sinyali oluşturduğunu görmek zor değil. Gördüğünüz gibi tekrardan ortalama değerler oyunu aşağı doğru büktü ve daha önce aşağı doğru büyüklüğünde teknik anlamda oynaklığı zaten takip etmiştik. Yeniden bir sat sinyali oluşturdu ve şu anda 8,30’da. Kısa vadede geri çekilmeyi takip etmek daha sağlıklı ve 4 saatlik değerlendirmelerimizi yaparken dolar/TL’nin teknik anlamda özetle şu hareketli ortalamalar kaldırdığımızda 8,30 8,70 bandına yükselişini bizler sağlıklı bulmuyoruz. Çok dik bir yükseliş açısı bunun sürdürülebilir olmadığını dile getirmiştik ve burada ikili tepe den bahsetmiştik ve kısa vadede 8,50 bandına dikkat dedik ve burada tekrardan 8,30 bandına doğru takibimizi gerçekleştireceğiz ki, 4 saatlik bazda satış sinyalin yeniden devam ettiğini görebiliyoruz. O yüzden gece açılış itibariyle sabah Türkiye piyasadan açılış saati ile birlikte 8,50 nin altındaki hareketler ve gece itibariyle zaten 8,50 nin altında bir açılış olursa satış baskısını çok hızlanacağını da düşünüyorum. Bu noktada tabii dikkatli olursak iyi olur diye düşünüyorum. Benim genel görüntü negatif. Çünkü ben göstergelere daima teknik anlamda önem veriyorum. Tabi siz ne düşünüyorsunuz ya da bir başkası ne düşünüyor bilemem. Herkesin görüşüne saygı duyuyorum.


DOLAR KURUNDA KISA VADEDE BEKLENTİ

Türk Lirasının dolar karşısında görüntüsüne baktığımızda günlük bazda 0 seviyesinin üzerine yerleşmiş ve bu seviyede tekrardan bir alsın. Yani ne hazırlık içerisinde yine 4 saatlik bazda da 0 seviyesinin üzerinde Türk Lirası saatlik bazlar da bölgenin üzerinde kapanış yapmayı başarmış ve daha kısa saat dilimine geldiğimizde bir saatlik bazda da zaten kendine bir trend oluşturmayı hemen hemen başarıyor. Hatta bir kanal gibi. Bir yükseliş görüntüsü durumu da söz konusu. Türk Lirası’nın kısa vadede artık primi söz konusu olacaktır diye düşünüyorum. Şunu diyebilirsiniz ya enflasyon rakamları bu kadar yüksek? Piyasada bu kadar baskı var. Merkez Bankası'nın üzerinde bu kadar baskı var Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan böyle konuşuyor ya bu gibi süreçte zaten kurun düşmesi mümkün değil diye düşünebilirsiniz. Saygı duyuyorum ama izleyip takip edip görelim. Kısa vadede bir 8,30 denemesini teknik anlamda göreceğiz diye düşünüyorum.

DOLAR KURU TARAFINDAN GERİ ÇEKİLME GÖRECEĞİZ

Haftalık bazda TL pozitif bir seyir çizmeye devam ediyor. Bu da aslında beni mutlu ediyor. İki düşen dip Türk Lirası’nda haftalık bazda iki yükselen hatta daha da yükselmeye devam eden bir TL. Piyasaya belli ki bir olumlu haber akışı düşecek ve bu hafta olma ihtimali de yüksek. Özellikle bu fiyatlamaya dikkat edelim. Burada aslında ters köşelere dikkat etmekte fayda var. Beklenmedik bir şekilde kur tarafında bir geri çekilme göreceğiz. Gram altın tarafında çok dikkatli olması gerekiyor.”

Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşlerini bağlar. Haber, yatırım tavsiyesi ve yönlendirmesi taşımaz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap