SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar ne olacak? Ünlü bankadan ürküten yıl sonu dolar kuru tahmini

Dolar ne olacak? Ünlü bankadan ürküten yıl sonu dolar kuru tahmini

27 Ekim 2021 Çarşamba - 15:16




Dolar kuru Türkiye'de sert yükselişini sürdürürken uluslararası banka Commerzbank AG, ürküten bir dolar raporu yayımladı. Banka, TCMB'nın faiz kararı sonrası yıl sonu dolar kuru tahmini güncelledi.





TCMB’nın 200 baz puanlık faiz kararı sonrası dolar kuru rekor kırarak 9 TL’yi aşmıştı. Dolar kuru üzerinden yaşanan artışlar Türk Lirası’nın büyük değer kaybı yaşanmasına neden oldu. Bir miktar geri çekilen dolar kuru şu an 9,49 TL seviyesinde işlem görüyor. Peki, yıl sonu Türkiye’de dolar kuru ne olur? Dolar kuru yıl sonu tahmini nedir? İşte yıl sonu dolar kuru tahmini…

DOLAR KURU NE OLACAK? 

Merkez Bankası’nın 2 puanlık faiz kararı sonrası yabancı ekonomi kurumları Türkiye’deki yıl sonu dolar kuru tahminlerini revize etmeye başladı. Commerzbank AG, mart 2022 yıl sonu dolar kuru tahmini 10 TL’den 11 TL’ye yükseltti.

Commerzbank AG, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık faiz kararı sonrası Türkiye’de yıl sonu için dolar kuru tahminini güncelledi. Banka, daha önce yıl sonu dolar kuru tahminini 10 TL olarak raporunda belirtmişti. Banka, Eylül ayındaki faiz indirimi enflasyon-kur sarmalı başlattığını, bu sarmalın da eninde sonunda faiz indirimlerinin sonlandırılması ve yeniden artırımlara yol açacağını öngördü.

ÜRKÜTEN YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNİ


Commerzbank AG’nin Londra merkezli kıdemli gelişen piyasa ekonomisti Tatha Ghose tarafından yayımlanan dolar kuru tahmini raporunda, faiz artırımları yeniden başlayana kadar dövizde keskin yükselişler görülebileceği tahminine yer verildi.

Commerzbank AG, Mart 2022 Dolar kuru tahminini 10 TL’den 11 TL’ye yükseltti.

Raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Yüksek enflasyonun olduğu bir ortamda gerçekleşen faiz indirimleri liranın zayıflamasına neden oldu. Türk lirasındaki zayıflama da enflasyonu körüklerken, bu sarmala da neden oluyor. İlave faiz indirimleri çok büyük olasılıkla masada olmaya devam ediyor çünkü indirimler temel ekonomik değerlendirmelere dayanmıyor. Bu nedenle faiz indirimlerinin finansal piyasa baskıları haricindeki nedenlerle durmasını beklemek saflık olur.”

BANKALARIN YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNLERİ

Diğer uluslararası bankaların Türkiye’deki yıl sonu dolar kuru tahminleri ise şöyle oldu:


Societe Generale, Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde yıl sonu dolar/TL tahminini 9,80 TL’ye çıkarmıştı. TCMB’nın kararı sonrası dolar kuru tahmini güncelleyen Societe Generale, yıl sonu dolar kuru tahminini 10,30 TL’ye çıkardı.

Finans sektörünün önde gelen bankalarından olan Barclays ise Türkiye'de enflasyonun yıl sonunda yüzde 15.5 olacağını öngördü. Banka, 2021 yıl sonu dolar kuru tahminini 9,70 TL olarak açıkladı.

Medley Advisors Gelişen Piyasalar Direktörü Nick Stadtmiller, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın  yılın geri kalan bölümünde 100 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini belirtti. Stadtmiller, bu yıl Türkiye’de dolar kurunun 10 liraya yükselmesini tahmin ettiğini belirtti.

İngiliz HSBC ise Türkiye’de yıl sonu dolar kuru tahminini 8,65 TL’den 9,80 TL’ye yükseltti. HSBC, Türk Lirası’na ilişkin riskler arasında yüksek dolarizasyonu riskine de dikkat çekti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap