A+ A-
Yorum
10

Dolar mı, altın mı, borsa mı? Ağustos ayının getiri şampiyonu belli oldu

Yayın Tarihi: 01.09.2026 - 14:43
Piyasalarda kritik enflasyon ve büyüme verilerinin takip edildiği ağustos ayında yatırım araçlarının getiri karnesi netleşti.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Yurt içi ve küresel piyasalar, ağustos ayı boyunca yoğun veri gündemi ve jeopolitik gelişmelerin gölgesinde hareketli bir dönemi tamamladı. İç tarafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 3. Enflasyon Raporu sunumu, para politikasındaki normalleşme adımları ve ikinci çeyrek büyüme rakamları yakından izlendi.

Küresel cephede ise Orta Doğu’da tırmanan tansiyon, yüksek seyreden petrol fiyatları ve merkez bankalarının faiz politikalarına ilişkin belirsizlikler fiyatlamalara yön verdi. Bütün bu gelişmeler ışığında, ağustos ayında tasarruflarını farklı enstrümanlarda değerlendiren yatırımcıların getiri tablosu resmiyet kazandı.

İşte Ağustos Ayında Yatırım Araçlarının Getiri Karnesi

Geride kalan ayda yatırım enstrümanlarının sergilediği performans ve getiri oranları şu şekilde gerçekleşti:

Gram Altın: 6.899 TL (%11,76 artış)

Borsa (BIST): 14.334 puan (%6,51 artış)

TL Mevduat / PPF: %3,00 (ortalama net getiri)

Euro/TL: 56,08 TL (%2,31 artış)

Dolar/TL: 48,23 TL (%1,55 artış)

Zirvenin Sahibi Altın Oldu

Ağustos ayında tüm finansal varlıkları geride bırakarak yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan enstrüman altın oldu. Küresel piyasalarda ons altın fiyatı, aya 4.045 dolar seviyesinden başlayıp jeopolitik risklerin tetiklediği güvenli liman talebiyle 4.696 dolara kadar tırmandı.

Aylık kapanışını yaklaşık yüzde 10 primle 4.449 dolardan gerçekleştiren ons altındaki bu sert yukarı yönlü hareket, iç piyasadaki gram altın fiyatlamalarına da doğrudan yansıdı. Gram altın, ay genelinde sağladığı yüzde 11,76'lık net primle ağustos ayının tartışmasız getiri şampiyonu olmayı başardı.

Borsa ise yüzde 6,51'lik değer kazanımıyla altının ardından en çok kazandıran ikinci yatırım aracı olurken; döviz kurları (dolar ve euro) ile TL mevduat getirileri enflasyon karşısında daha sınırlı performans sergiledi.

Etiketler