SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar kurunda IMF operasyonu başladı! AKP’nin beklediği dolarlar geldi

Dolar kurunda IMF operasyonu başladı! AKP’nin beklediği dolarlar geldi

23 Ağustos 2021 Pazartesi - 12:36




AK Parti’nin dört gözle beklediği IMF’nin dolar yardımı Türkiye’ye geldi. Dolarda IMF operasyonu başlarken ekonomist Evren Devrim Zelyut bekleyen büyük tehlikeyi açıkladı.





IMF’nin koronavirüsten etkilenen üye ülkelere maddi yardım yapacağını duyurmuştu. Ekonomist Evren Devrim Zelyut Türkiye’ye gönderilecek 6.4 milyar dolar hakkında önemli bir tehlikeyi açıkladı.

Merkez Bankası’nın rezervlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle hükümet dolar kuruna müdahale etmekte zorlanırken dört gözle beklenen IMF yardımı gerçekleşti. Bugün daha önce IMF tarafından açıklanan 6.4 milyar dolar paranın ülke hesaplarına yatırılacağı tarih olarak biliniyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva geçtiğimiz ay üye ülkelere koronavirüsün ekonomik problemlerini azaltmak adına 250 milyar dolar paranın yardım olarak dağıtılacağını “SDR tahsisi tüm üyelere yarar sağlayacak, uzun vadeli küresel rezerv ihtiyacına yönelik olacak, güven tesis edecek ve küresel ekonominin dayanıklılığını ve istikrarını geliştirecek" ifadeleriyle duyururken IMF’de yüzde 1’lik bir payı bulunan Türkiye’nin de hesabına da 23 Ağustos’ta 6.4 milyar dolar para yatırılacağı ifade edilmişti. IMF tarafından bildirilen zamana göre Türkiye’ye gereken dolar yardımı bugün itibariyle hesaplara geçecek.

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut ise IMF’den gelecek dolar yardımının tehlikeli bir yönünü açıkladı.Evren Devrim Zelyut “Dolarda IMF operasyonu başlıyor” başlıklı konuşmasında gelecek yardımın dolar kurunda beklenen düşüşü sağlamadığı taktirde çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

IMF’DEN GELEN 6.4 MİLYAR DOLAR İŞE YARAMAZSA NE OLUR?

IMF’den gelecek parayla dolar kuru 8.30 TL’nin altına indirilemezse önümüzdeki süreçte dolar kurunun kısa zamanda Türk Lirası karşısında 9 TL.ye çıkacağını iddia eden Zelyut söz konusu analizinde şu ifadeleri kullandı:


“IMF operasyonu başlıyor diyoruz. Ağustos ayının 23 itibariyle Türkiye’ye 6.4 milyar dolar SDR dediğimiz özel çekim hakkı yani bir IMF parası resmen giriş yapacak. Bu para girdiği zaman ekonomide ve dolar kurunda geçici bir rahatlama göreceğiz. Burada bir takım şartlar var. Bu şartlar oluşmazsa kış dönemi beklentilerden çok daha sıkıntılı geçer. Nedir bu şartlar dediğimizde size direk kitabın ortasından söyleyeyim. IMF’den gelen bu parayla dolar kurunda 8.30’un altına bir gerileme görmek zorundayız. Yaz döneminde Çin’den ve Güney Kore’den gelen swap, gurbetçi dövizleri, turizmden gelen dolar akışları bu dolar kurunu bir şekilde 8.50 TL civarında tuttu. Eğer kurda IMF’den gelecek parayla dolarda 8.30’un altına bir gerileme görmezsek kış döneminde nakit akışı azaldığı zaman işler çok karışacak. Dolar kuru 8.30’un üzerinde kalmaya devam ederse biz kış aylarında çok rahat bir şekilde 9 TL’nin üzerine atabilir”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap