SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar kuru şoku geliyor! Dolar uzmanı uyarıyor: Öyle 18'e benzemeyecek

Dolar kuru şoku geliyor! Dolar uzmanı uyarıyor: Öyle 18'e benzemeyecek

06 Nisan 2022 Çarşamba - 15:02




Dolar kuru haftaya tedirgin başladı. Dolar yorumu ve tahmini yapan ekonomist Saadet Büyük dolar kuru şoku geliyor diyor. Dolar kurunda zor bir yaz bizi bekliyor. İşte dolar kuru ne olur cevabı...





Dolar kuru piyasalarda karışık seyir izliyor. Çünkü Rusya’nın Ukrayna saldırıları karşısında ABD yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Bundan dolayı da dolar kuru haftaya tedirgin başladı. Dolar kuru bugün 14,70 lirayı kırarak şu dakikalarda 14,79 TL’den işlem görüyor. Uzman isim ise dolar için kur şoku geliyor uyarısında bulundu. Finans Danışmanı Saadet Büyük katıldığı bir Youtube yayınında dolar kuru tahmini ve yorumu yaptı. Yayında çok zor bir yaza hazır olun uyarısı yapılarak dolar kuru şoku geliyor denildi. Peki, bundan sonra dolar kuru için ne bekleniyor? Dolar kuru ne olacak? Dolar çıkar mı düşer mi? İşte dolar kuru tahmini ve yorumu…

Dolar kuru geçtiğimiz hafta bir miktar düşüş yaşadı ama Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırısı devam etmesi nedeniyle ABD, yeni yaptırımlara hazırlanıyor ve piyasalar da haftaya kötü başladı. Dolar kuru sıkıştığı 14,60-14,70 bandında 14,79’a kafa uzattı. Ekonomist Saadet Büyük, dolar kuru için 18 TL rakamından daha kötü bir rakam geleceğini söyledi.

18 TL dolar alanlar için ‘elinizde tutmaya devam edin’ uyarısı yapan dolar uzmanı Saadet Büyük, “Bir dolar kuru şoku gelecek. Gerçekten bu sefer o 18 değil yani daha üstü olacak. Dolar kurunda 16 TL üstünü geçirmesinler. Dolar kurunda 16 TL üstünde biz kalıcı oluyorsak o zaman gidiyoruz demek. Yaz aylarına kadar muhtemel 16 liralarda tutmaya çalışacaklar.  İçimizi acıtacak bir dolar kuru seviyesi benim gördüğüm.” dedi.

Saadet Büyük’ün dolar kuru yorumu ve tahmini şöyle:

“O çok kötü, kötü ve berbat bundan sonra bizi ne bekliyor noktasında çok kötü. senaryomda şuydu; eğer bir faiz indirimi daha gelirse buradan sonra zaten çok kötü. Hani hiç konuşulacak bir durumumuz yok. Dünya klasmanında zaten biz artık faiz kur sarmalına girmiş olacağız. Kedinin kendi kuyruğunu kovalıyor gibi. Venezuela’da şu anda gecelik 2000’lerde enflasyon. Biz böyle artık her gün değişen fiyatlar, anormal bir yer, çok kötü bir noktaya doğru giderdik bir faiz indirimi gelseydi.


Faizin artma ihtimalini de kötü senaryo. Tam tersi şöyle; hani faiz arttırınca her şey düzelecek mi diye bizi eleştirenler var ya; bak kötü senaryom benim faizin artması. Çünkü faiz arttırdıktan sonra makas çok açıldığı için 14 ile 55 arasındaki makas 40 puanda faizi mi artıracak Merkez Bankası. Yok. Böyle bir ihtimal söz konusu bile değil. Tayyip Erdoğan’ı  buna ikna edecek bir basiretli yönetici olabildiğini zaten görmüyorum ben. Dolayısıyle 40 puanlık bir faiz artırımı gelmeyeceğine göre ve faiz artırımı gelse bile sadece piyasaya şu mesajı vermiş olacaktı. Ben yaptığım yanlışı fark ettim. Birazcık tekrar sıkılaşmaya gidiyorum. Ve bizim o zaman enflasyonumuz o tarihlerde 60-70’lerde zannediyoruz ki biz hemen faiz arttı, enflasyon da düşecek. Böyle bir şey de olmuyor. Onun etkisini 6-9 ay içerisinde görüyoruz.

Yani biz böyle o kadar sarsıntılı bir yıl daha geçireceğiz ki bu dönem eğer 2023 Haziran'a kadar seçimler devam edecekse, dolayısıyla bizi böyle hani bugün evet içlerini kararttım biliyorum.

Yabancı yatırımcıya gittiğimiz zaman bizi dinleyip peki biraz daha uygulayın bakalım görelim sizin ne yapacağınızı diye bize itidalli yaklaşmalarının sebebi şu anda uyguladığımız bu düşük tuttuğumuz faizin dünyada bir tane daha başarılı örneğin bulunmamasından kaynaklanıyor.

Merkez Bankası’nın 17’sinde yine bir toplantısı olacak. Umarım 17’sinde bir faiz konusunda bir mesaj gelir ama hiç öyle bir ihtimal vermiyorum. Yani toplantı tutanakları okudum. Kur Korumalı Mevduat konusunda ısrarcı olduklarını algılıyorum. Bu yayında mı söylemeliyim diye düşündüm ama yani şöyle söyleyeyim. Bir dolar kuru şoku gelecek ve o şokla beraber mecbur kalacaklar ya çok büyük bir şok gelecek.

Benim hani o berbat diye düşündüğüm senaryoda da öyle bir noktaya doğru gidiyoruz ki artık bu kadar yüksek bir enflasyon. Yani şöyle söyleyeyim; 2002’deki 100 liranın bugün satın alma gücü 11,50 TL. Bak 100 TL bugün 11,50 TL olmuş. Yüzde 800’ün üstünde. Enflasyon ki daha da artacak. Dolayısıyla burada bu karardan vazgeçirecek düşün ki Rusya-Ukrayna savaşı gibi bir şey yaşadı dünya. Nispeten bir ateşkes ortamı, normalleşme ve müzakere süreci olsa da cin şişeden çıktı diye düşünüyorum.


Amerika, Rusya, Çin paylaşımı çok enteresan yerlerde. Enteresan bir şekilde önümüze geleceğini gözlemlediğim ve riskleri gördüğüm için orada önümüzdeki dönemde olası bir şey daha gelebilir gibi görüyorum. Dolayısıyla bütün bunları alt alta topladığımız zaman da bizim başımıza bir şey gelecek. Maalesef o dolar kurunda aralık ayında yaşadığımız gibi.. Ancak o zaman a evet diyeceğiz. Beni korkutan bu. Yani biz o dolar kurundaki 18 TL’den daha yüksek bir yere gidiyoruz. Ben bunu görüyorum. Teknikte bunu gösteriyor. Merkez Bankası'nın içinde kıymetli, çok değerli, çok iyi özgeçmişleri olan insanlar benim gördüğümü görmüyorlar mı? Görüyorlar.”

Doları 18 TL’den almış ve uzun zamandır elinde tutanlar, dolarlarını tutmaya devam etsinler. Seviye vermekten imtina ediyorum. Gerçekten bu sefer o 18 değil yani daha üstü olacak. Lütfen belki bizi AK Parti içinden izleyen biri olur. Dolar kurunda 16 TL üstünü geçirmesinler. Dolar kurunda 16 TL üstünde biz kalıcı oluyorsak o zaman gidiyoruz demek. Yaz aylarına kadar muhtemel 16 liralarda tutmaya çalışacaklar. Mart ayında 15 seviyelerini bekliyorum sonra 16,30 seviyelerini söylemiştim. Bence o 16 üstündeki seviyeler bizim çok görmeyip, telaffuz edemeyeceğimiz rakamlar. Oradan sonrasını hakkaten bize yaşatırlarsa gerçekten artık söyleyecek bir söz bulamıyorum. Bir dolar şoku sonrası aa biz yanlış yaptık demeyecekler de… Dolar kurunda nasıl 11’lerde kaybedilmeyeceğini düşünüyorlardı… İçimizi acıtacak bir dolar kuru seviyesi benim gördüğüm.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap