SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar fırladı, kömür fiyatları da uçtu

Dolar fırladı, kömür fiyatları da uçtu

28 Eylül 2021 Salı - 11:29




Dolar fırladı ithalata dayalı ürünlerin fiyatı da arttı. Bunun son örneği kömür fiyatlarında yaşandı. Kömürün fiyatı yüzde 125 zamlandı.





Kış mevsimi yaklaşırken dar gelirliler kara kara düşünmeye başladı. Dar gelirlinin tek ısınma kaynağı kömür fiyatı zamlandı. Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile uçuşa geçen dolar ile birlikte kömür fiyatı geçen yıla göre yüzde 125 arttı. Ayrıca birçok ilde yerli kömür kullanımı da yasak.

Geçen sene bin 250 TL olan kömürün ton fiyatının bu sene 2 bin 800 ile 3 bin TL arasında değiştiğini belirten CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, "Birçok ilde de yerli kömür tüketimi yasak. Dolayısıyla Rusya'dan kömür ithal etmek zorunda bıraktılar. Ancak sorun şu ki ne vatandaşın kömür alacak parası ne de kömür satıcılarının stoklar bittiğinde ithal edeceği bir kömür yok. Bu kış, yurttaşları ödedikleri faturalar yakacak" dedi.

"DOLAR FIRLADI KÖMÜR FİYATLARI DA UÇTU"

"Erdoğan'ın kurduğu ve iktisat politikasıyla zerre alakası olmayan ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ politikasının ceremesini vatandaş ödüyor" açıklamasında bulunan CHP'li Aytekin, "Bağımsız olmayan merkez bankasına yaptıkları baskı sonucu faizi düşürdüler, enflasyonun da bu teze göre düşmesi gerekirdi. Ama dolar fırladı. Dolar fırlayınca, ülke ekonomisi ithalata dayalı ekonomi olduğu için her şeyin fiyatı da fırladı. Bunun son örneği kömür fiyatları oldu." ifadelerini kullandı.

"Bugün, doğal gaz kullanılamayan yerlerde kömür, temel ısınma kaynağı" olduğunu söyleyen Aytekin, "Ancak birçok ilde yerli kömür kullanımı da yasak.
Yasağın olmadığı yerde ise ithal kömür doğal olarak özendiriliyor. Bugün kömürün tonu 2 bin 800 TL ile 3 bin TL arası değişiyor. Temiz çevre hakkı gerekçesiyle bir yandan olması gerektiği gibi yurttaşlar doğal gaza teşvik ediliyor bir yandan ise doğal gaza taksimetre gibi zam yapılıyor." dedi.


"Bir yılda enflasyon fırladı. Dolar fırladı. İktidar faiz lobileriyle, rant çeteleri arasında gidip geliyor. Olan vatandaşa oluyor. Bu zamların geri alınması şart. Piyasaların regüle edilmesi şart"” ifadelerini kullanan Aytekin sözlerini şöyle tamamladı;

"En kötü ev kirası bin TL'den başlıyor. Faturalar da en kötü 700 liraya dayanıyor. Kalan parayla ev mi geçindirsinler, çocuk mu okutsunlar, mutfak alışverişi mi yapsınlar?
Bütün ülke, bir avuç insanı zengin etmek için çalışıyor. İktidar giderayak ülkeyi ateşe atıyor. Seçimi kaybedeceklerini kendileri de biliyor.
Kendi seçmenleri bile bu bir avuç rant çetesini doyurmak için çalıştıklarını biliyor. 20 yıl sonunda insanları aç, evsiz, yurtsuz, yakıtsız bırakan bu iktidar halk vicdanında mahkum olmuştur. En kısa zamanda sandığı bekliyorlar. Bu iktidarı tarihin derinliğine atmak için gün sayıyorlar."

Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap