SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar, Euro ve altında yeni rekor: Tarihi zirve görüldü

Dolar, Euro ve altında yeni rekor: Tarihi zirve görüldü

28 Mayıs 2021 Cuma - 11:48




Serbest piyasada dövizin Türk Lirası karşısındaki rallisi sürüyor. Dolar ani bir yükseliş yapoarak gözünü 9 TL sınırına çevirdi. Hem Dolar, hem Euro hem de altında yeni tariyi zirve görüldü!





Enflasyon endişeleri ile yeni tip korona virüs salgını sonrası ekonomilerdeki toparlanma ve para politikalarına ilişkin belirsizlikler küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenmesine neden oldu.

Dolar kuru dün ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın faiz oranlarının olağanüstü düşük olmasını söylemesiyle tüm dünyada yükseldi. ABD 10 yıllıklarının faizi 1,60'ı aşarken dolar/TL bugün 8,58'i aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Piyasalarda Türk Lirası'nın değer kaybı büyüyor. Dolar 8,56 TL'den, Euro 10,44 TL'den, Sterlin ise 12,15 TL'den işlem görüyor. Gram altın 520 TL, gümüş ise 7,62 TL seviyesinde. Kripto para piyasalarının ana karakteri Bitcoin ise 36 bin 850 dolar seviyesinde.

Dolar'ın TL karşısındaki yükselişi, Türkiye özelinde iç siyasi gündemin nasıl şekilleneceğine ilişkin endişelerle de  bağlantılı. 

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,4660 lira, avronun satış fiyatı ise 10,3310 lira olmuştu.


Onsu 1.889 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 516/520, çeyrek altın 837/854, Cumhuriyet altını ise 3.444/3.480 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

GÜVEN ENDEKSİ MAYISTA AZALDI

 Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, endeks nisanda 93,9 iken, mayısta yüzde 1,3 gerileyerek 92,6 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki azalış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Tüketici güven endeksi mayısta geçen aya aya göre yüzde 3,6 azalarak 77,3, reel kesim güven endeksi yüzde 0,3 azalarak 107,1, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,1 azalarak 102,2, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,1 azalarak 100,9 değerini aldı.


İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 3 artarak 79,6 oldu.

S&P NOT DEĞERLENDİRMESİ BUGÜN

Haftanın son işlem gününde Standard and Poors'un (S&P) daha öncde açıkladığı takvimde yer alan olası Türkiye raporu izlenecek.

Küresel piyasalarda ise Biden'ın bugün açıklayacağı 6 trilyon doları bulması beklenen ABD'nin 2022 yılı mali bütçesi takip edilecek. 

Bugün yurt içinde finansal istikrar raporu, dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise Euro Bölgesinde açıklanacak güven endeksleri, ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Üniversitesi güven endeksi verileri takip edilecek. Buna ek olarak New York Times’da yer alan habere göre ABD Başkanı Joe Biden’ın altyapı yatırımlarını artırmak için teklif edeceği 6 trilyon dolarlık bütçenin uzun vadeli tahvil getirilerinde yarattığı yükseliş de doların yükselmesinde etkili. Analistler, yeni tip koronavirüs salgını sonrası ekonomilerdeki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler ve enflasyon endişelerinin dolar endeksinde dalgalanmalara neden olduğunu belirterek, bu durumun gelişmekte olan ülke para birimlerinde de etkisini gösterdiğini söyledi.


ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisine ilişkin ikinci tahminleri açıkladı.

Buna göre, ABD'de GSYH yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 6,4 arttı. Söz konusu dönemde GSYH verisinde revizyona gidilmezken, piyasa beklentisi ekonominin ilk çeyrekte yüzde 6,5 büyümesi yönündeydi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap