SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Dolar, Euro ve altın yükselişe geçti!

Dolar, Euro ve altın yükselişe geçti!

09 Aralık 2022 Cuma - 09:38




Haftanın son işlem gününde, Dolar, Euro ve altın başta olmak üzere hem yabancı paraların hem de değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki yükselişi sürüyor. İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto para piyasalarında son durum...





Türkiye İstatistik Kurumu'ndan gelen Kasım ayı enflasyon rakamları sonrası da zirvedeki seyrini sürdüren piyasalarda döviz ve değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki zirvedeki seyri devam ediyor.

Son haftalarda dolardaki düşüş yaşansa da, resesyon endişeleri 2023'te doların yüksek seyrini korumasını sağlayabilir. Piyasa aktörleri, resesyon endişelerinden dolayı doların yeniden güçlenmesini bekliyor.

Dolarda son haftalarda düşüş yaşansa da, resesyon endişeleri piyasaların hareketlenmesine yol açtı.

Yüksek enflasyonun ABD'de resesyona neden olabileceği, söylentilerinin artmasının ardından altın fiyatları yeniden yükselişe geçti. Altın, ekonomik ve jeopolitik çalkantılar sırasında güvenli yatırım aracı olarak tanımlanırken; yükselen faiz oranları, faiz getirisi sunmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak fiyatlar üzerinde satış baskısı oluşmasına sebep olmuştu.

Yatırımcılar Fed'in yakın zamanda sıkılaştırma hızını yavaşlatacağını beklerken, son dönemde ABD’den gelen iyimser veriler, politika görünümüne ilişkin belirsizliği artırdı. Piyasalar, politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 14 Aralık'ta faizleri 50 puan artırma olasılığını %91 olarak fiyatlarken, 75 baz puanlık bir artış olasılığını ise %9 olarak fiyatlıyor. Faizlerin ise mayıs ayında %5 seviyesine yaklaşarak zirve yapması bekleniyor.


İşte piyasalarda son durum:

Dolar, Euro ve Sterlin

Dün, doların satış fiyatı 18,64 TL, Euro'nun satış fiyatı ise 19,62 TL olmuştu.

Yeni günde Dolar 18,64 TL'den, Euro 19,72 TL'den, Sterlin 22,87 TL'den, Japon Yeni ise 13,70 TL'den başladı.

Altın ve gümüş 


Ons altın 1.797 Dolar'dan, Gram altın 1.077 TL'den, Çeyrek altın 1.731 TL'den, Cumhuriyet altını 7.125 TL'den, 
Gümüş ise 13,96 TL'den fiyatlanıyor.

Altın ve gümüş fiyatları bankalar arası piyasada ve serbest piyasada yüzde 25'i bulan makasla işlem görüyor.

Kripto paralar

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin 17.205 Dolar'dan, Ethereum ise 1.281 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol


Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Brent petrolün varil fiyatı 76,66 Dolar'dan işlem görüyor.  

Brent petrol, bir önceki seansta resesyon endişelerinin yakıt talebini zayıflatacağı endişeleriyle bu yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra perşembe günü yükselişe geçti. 

Stoklarda yaşanan düşüşü gösteren bu veri ise brent petrol fiyatlarının son yükselişine destek oldu.

Dünyanın en büyük ham petrol tüketicileri arasında yer alan Çin'de, Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi de petrol fiyatlarının yaşadığı keskin düşüşlerin ardından toparlanma çabasına girmesine katkı sağladı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap