SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Doğal gaza gelecek dev zamma hazır olun! Bu kış soğuktan tir tir titreyeceğiz! İşte acı nedeni

Doğal gaza gelecek dev zamma hazır olun! Bu kış soğuktan tir tir titreyeceğiz! İşte acı nedeni

16 Ekim 2023 Pazartesi - 13:11




Milyonlarca vatandaşı kara kara düşündürecek yeni bir gelişme yaşandı. Kış ayında doğal gaza rekor bir zammın yapılacağı iddia edildi. İşte ayrıntılar...





Türkiye ekonomisi, seçim sonrası zorlu bir döneme giriyor. Döviz rezervleri azalan, cari açığı büyüyen ve savaşın etkisiyle enerji fiyatları artan ülke, Rusya’ya olan doğalgaz borcunu nasıl ödeyecek?

10Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam, bu sorulara cevap aradığı yazısında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çabalarına rağmen ülkeye döviz girmemesinden yakındı. Sağlam, “Acil döviz kaynağı aranıp bulunamazken, önümüzdeki dönemde döviz açığının daha da büyümesi kaçınılmaz olacak” dedi.

Sağlam, savaşın enerji fiyatlarına yapacağı artırıcı etki nedeniyle bile ekonomiyi çok zorlayacağını belirtti. Petrol fiyatlarının 150 dolara kadar çıkabileceği senaryolarının piyasalarda konuşulduğunu aktaran Sağlam, “Ara verilen akaryakıt zamlarının yüksek oranlarla yeniden başladığını göz ardı etmeyelim” uyarısında bulundu.

EN AZ 5-6 AY SÜRECEK

Sağlam’ın yazısında dikkat çeken bir diğer nokta ise BOTAŞ’ın Rusya’dan aldığı doğalgazın ödemeleriydi. Sağlam, bu borcun 27.5 milyar dolara ulaştığını ve geri ödeme için Rusya ile görüşmelerin başladığını yazdı.


Sağlam, bu borcun seçimden sonra iki katına çıkabilecek doğalgaz fiyatlarını da etkileyeceğini söyledi. Sağlam, “Seçim öncesinde piyasaların yakından takip ettiği Rusya’dan alınan doğalgazla ilgili borç bir süredir unutulmuş gibiydi” dedi.

Sağlam, seçim ekonomisinin faturasının henüz ödenmeye başlandığını ve yükün iyice ağırlaştığını vurguladı. Sağlam, “Swap hariç kamu dahil net rezervler eksi 65 milyar dolara kadar indi, cari fazla varken bile, rezervler geçtiğimiz hafta yatay seyretti. Kasım’la birlikte, mevsimsel olarak, en az 5-6 ay sürecek yeni bir cari açık vereceğimiz döneme giriyoruz” ifadelerini kulandı.

Sağlam, şunları kaydetti:

"Seçim ekonomisinin faturasını, hem ülke hem vatandaş olarak, henüz ödemeye başlıyoruz ve yük iyice ağırlaştı. Şunu unutmayalım; Eylül ve Ekim ayları cari fazla verilen aylar oluyor. Buna rağmen ekonomi yönetimi kuru tutabilmek için döviz rezervinden satmaya devam ediyor. Swap hariç kamu dahil net rezervler eksi 65 milyar dolara kadar indi, cari fazla varken bile, rezervler geçtiğimiz hafta yatay seyretti. Kasım’la birlikte, mevsimsel olarak, en az 5-6 ay sürecek yeni bir cari açık vereceğimiz döneme giriyoruz.

Cari fazla verilmesine rağmen eksi 65 milyar dolarda gezinen rezervle, cari açık verilecek dönemde bir de BOTAŞ ödemeleri eklenirse ne yapacaksınız? Seçim öncesi kuru tutmak iyice zorlaşmayacak mı? Bu tabloyu gören yabancı sermaye zaten yetersiz bulduğu döviz rezervindeki tabloya bakıp, gelmekten iyice vazgeçmez mi?"


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap