Türkiyede sadece Ordunun Akkuş ilçesinde yetişiyor. Kendine has tadı, kokusu var ve 15 dakikada pişiyor. Şeker fasulyesi 3 yıl önce Türkiye Patent E
Ordu'nun Akkuş ilçesinde yetişen şeker fasulyesi 3 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, marka çalışmasıyla değeri artan Akkuş şeker fasulyesinin Türkiye'de sadece Akkuş'ta üretildiğini söyledi. Kaya, Akkuş şeker fasulyesinin zirai mücadele ilacı ve suni gübre kullanılmadan üretildiğini, toprak yapısından dolayı tadı ve şeklinin diğer fasulyelerden farklı olduğunu belirtti.
YILLIK ÜRETİM 300 TON
Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, ilçede yaklaşık 4 bin ailenin yıllık 300 ton fasulye üretimi gerçekleştirdiğini, önümüzdeki yıllarda bu üretimi 2 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Fasulyenin en büyük özelliği damak zevkinin farklı olması. 15 dakika gibi kıza zamanda pişmesi, şişkinlik yapmaması ve vitamin değerinin diğer fasulyelere göre çok yüksek olması.
KARGO İLE GÖNDERİLİYOR
Akkuş şeker fasulyesinin 1 kilosunun 15 liradan iç piyasada satıldığını belirten Kaya, "Özellikle marka olduktan sonra Antalya, İzmir ve İstanbul'dan ciddi talep gelmeye başladı. 3-5 kilo kargo ile gönderiliyor" dedi.