SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Borsada halka arzlar kaybettirmeye başladı

Borsada halka arzlar kaybettirmeye başladı

20 Aralık 2023 Çarşamba - 10:20




Son dönemde halka arzlara olan rağbet rekor seviyelere ulaşarak yatırımcısına iyi kazandırmıştı.





Son haftalarda ise eski cazibesini kaybeden arzlarda bazı şirketlerin fiyatları arz oldukları fiyatların bile altına düşmesi yatırımcıyı endişelendirmeye başladı. Borsada son bir ayda halka arz olan 6 şirket arasında en çok kazandıran hisse yüzde 46 arttı.

En popüler yatırım araçlarından biri olan Borsa İsanbul'da halka arzlardaki düşüş yatırımcıyı endişelendirmeye başladı. Bazı şirketlerin payları arz oldukları fiyatlarında altına düşmesi dikkat çekti.

Özellikle küçük yatırımcıların ilgi gösterdiği ve borsadaki yatırımcı sayısının 8.5 milyonun üzerine çıkmasında rol oynayan halka arzlar cazibesini kaybediyor. Son dönemde halka arz olan şirketlerde getiriler neredeyse sıfırlanırken, bazı halka arzlar ise yatırımcılarına kaybettirmeye başladı.

Borsada son bir ayda halka arz olan 6 şirket arasında en çok kazandıran hisse yüzde 46 yükseldi. Halka arz furyasının zirveye ulaştığı yaz aylarında ise borsada işlem görmeye başlayan neredeyse her şirket bir ay içerisinde fiyatını ikiye katlıyordu. Ancak halka arzlar ile para kazanma devrinin sonuna yaklaşılmış gibi gözüküyor.

YATIRIMCI ZARAR ETMEYE BAŞLADI

Sözcü'den Tolga Uğur'un haberine göre, bu ay arz olan şirketlerden 2’si, yatırımcısına zarar ettirmiş durumda. 7 Aralık’ta borsada işlem görmeye başlayan bir enerji şirketi, haber yazıldığı sırada halka arz fiyatının 4 lira altı olan 53 liradan fiyatlanıyordu. 14 Aralık perşembe günü borsada işlem görmeye başlayan bir gayrimenkul şirketinde ise ikinci günden tavan bozulmuştu. Gayrimenkul şirketi yalnızca 5 işlem gününde yatırımcılarına yüzde 20 zarar ettirerek 40 lira seviyesine çekildi. 26 Ekim’de borsada işlem görmeye başlayan ve halka arzına 5 milyonu aşan rekor katılımın gerçekleştiği bir gıda şirketi de yatırımcılarına yüzde 6 kaybettirmiş durumda.

Son 15 halka arz arasında getirilerin üç haneli değerlerde olduğu 3 şirket bulunuyor. Her ne kadar getiriler azalsa da da son dönemdeki halka arzlara katılım 3-4 milyon arasında değişmeye devam ediyor. 2023’ün ilk 11 ayında toplam 49 şirket halka arz oldu. Halka arzlara 99.1 milyon yatırımcı katılırken, toplanan tutar 66.30 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

BORSA 8000 BARAJINI AŞAMIYOR

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, Merkez Bankası’nın faiz kararının beklendiği haftanın ikinci gününü de düşüşle tamamladı. BIST 100, salı gününü yüzde 0.83’lük kayıpla 7.725 puandan kapattı. Borsa, haftaya 7.993 puandan başlamıştı. En çok kaybettiren alt endeks yüzde 4.86’lık düşüşle spor endeksi oldu. En büyük yükseliş ise yüzde 3.3 ile menkul kıymetler endeksinde görüldü. Bankacılık endeksi yüzde 2.4 oranında kaybettirirken, holding endeksi de yüzde 1.4 düştü.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap